Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni yasama yılına başladı ve bu yılın son çeyreğinde ekonomiye yönelik bazı düzenlemeler yapılması bekleniyor. Bu düzenlemeler emeklileri de yakından ilgilendiriyor. İşte bu düzenlemelerin bazı detayları...

Refah Payı Çalışması: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 7.500 TL üzerinde emekli aylığı alan 6 milyon emeklinin aylıklarına refah payı eklemeyi planlıyor. Bu, daha düşük maaş alan emeklilere daha fazla zam yapılmasını sağlayacak.

Vergi müfettişleri 24 saat sahada olacak Vergi müfettişleri 24 saat sahada olacak

Kademeli Zam: SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren emekli aylıklarında kademeli zam uygulanacak. Daha az maaş alan emeklilere daha yüksek oranda zam yapılacak. Kademeli zam, 7.500-10.000 TL, 10.000-15.000 TL, 15.000-20.000 TL ve 20.000 TL üzeri aylıklar için farklı oranlarda uygulanacak.

Prim Günü İndirilecek: Yaklaşık 1 milyon küçük esnaf ve çiftçünün prim yükünü azaltacak bir yasal düzenleme yapılacak. Küçük esnafın emekliliği için gerekli olan prim gün sayısı 7.200'e düşürülerek SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Ayrıca Bağ-Kur'da kısmi emeklilik için gerekli olan gün sayısı da 4.500'e düşürülecek.

Ev Kadınlarının Emekliliği: Ev kadınlarının emekliliği desteklemek amacıyla isteğe bağlı olarak ödedikleri primlerin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca, ev kadınlarının emekliliği daha esnek hale getirilerek çocuk sayısına göre düzenlenecek.

İşsizlik Sigortası Fonu: İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşulları kolaylaştırılacak, pasif işgücü programlarına erişim imkanları artırılacak.