Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024'ü "Emekliler Yılı" ilan etmesinin ardından, emeklilere yönelik desteklerin artırılması için çalışmalar hız kazandı. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, emeklilere elektrik, doğalgaz ve gıda desteklerinin yanı sıra, en düşük emekli aylığı alanların da faydalanacağı bir "emekli kartı" sistemi üzerinde çalışıyor.

Her bir bakanlık, kendi alanında emeklilere yönelik projeler geliştirdi ve bu projelerin bütçe imkanlarına uygun olması sağlandı. Çalışmalarda özellikle sosyal açıdan kırılgan grupların hedef alınması kararlaştırıldı.

Tamamlanan projelerin önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Ayrıca, AK Parti'ye bağlı belediyeler de seçim kampanyalarında emeklilere yönelik destekleri açıklamaya başladı. Bu vaatlerin 31 Mart'tan sonra hızla hayata geçirilmesi planlanıyor.

İlk Uygulama:

Emeklilere yönelik ilk adımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı atacak. Bakanlık, dar gelirli vatandaşlara yönelik sunduğu desteklerden emeklilerin de yararlanmasını sağlayacak.

Bunun için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığı, Bakanlık yetkisi dahilinde "emekli destek projesi"nin hayata geçirilebileceği belirtiliyor.

Fitch Ratings, Türkiye'nin enflasyon rakamlarında ciddi düşüş bekliyor Fitch Ratings, Türkiye'nin enflasyon rakamlarında ciddi düşüş bekliyor

Kimler Yararlanacak?

Aile Bakanlığı'nın destek programından faydalanacak kişilerle ilgili kriterler netleştiriliyor.

En temel kriter, tabandan emekli aylığı alınması olacak. Yani, 10 bin lira ve altında emekli aylığı alan ve eve başka bir gelir girmeyen emeklilerin desteklerden yararlanması sağlanacak.

Bunun yanı sıra, örneğin, "emekli ve kira geliri elde etmeyen" gibi detaylı kriterler üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.

Hangi Desteklerden Yararlanacaklar?

Tabandan aylık alan emekliler ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri, Aile Bakanlığı'nın şu anda uyguladığı elektrik, doğalgaz desteğinden faydalanacaklar. Ayrıca gıda desteği de sağlanacak.

Bu sosyal yardımlar, emeklilere verilecek olan kartlara yüklenecek. Emekliler, bu kartları elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemek veya anlaşmalı marketlerde kullanmak için kullanabilecekler.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şu anda aylık 130 ila 260 lira arasında elektrik, yıllık bin 500 ila 3 bin 500 lira arasında doğalgaz desteği veriyor. Emeklilerin de bu kapsamda desteklenmesi planlanıyor. Ancak çalışmalar devam ettiği için destek miktarlarında değişiklik olabileceği ifade ediliyor.

Bayramdan Önce Ödeme:

Emeklilere yönelik sosyal desteklerin Ramazan Bayramı öncesinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dar gelirli ailelere yönelik de bir çalışma yürütüyor. Asgari ücretin altında geliri olan ve eve giren başka bir geliri bulunmayan ailelere de elektrik, doğalgaz, çocuklar için eğitim gibi desteklerin verilmesi üzerinde çalışılıyor.