Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2026 itibarıyla meskenlerde yıllık elektrik tüketim limitini 4 bin kilovatsaat olarak belirledi. Bu değişiklikle, yaklaşık 2,5 milyon abonenin Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) kapsamına girmesi bekleniyor. Türkiye’deki 43 milyon mesken abonesinin yaklaşık yüzde 6’sını kapsayan bu uygulama, yüksek tüketimli abonelere maliyet avantajı sunmayı hedefliyor.
Serbest Tüketici Hakkı ve İkili Sözleşmeler
Elektrik piyasasında serbest tüketici statüsü, abonelere tedarikçilerini seçme ve ikili anlaşma yapma imkanı tanıyor. SKTT kapsamındaki aboneler, ikili sözleşmelerle piyasadaki alternatif tedarikçilerden daha uygun maliyetle elektrik temin edebiliyor. Bu kapsamda, yüksek tüketimli abonelere dinamik tarife uygulaması getiriliyor; yıllık tüketimi limitin altında kalanlar ulusal tarifeden faydalanmaya devam ederken, limit üzerindekilere maliyetleri yansıtan tarifeler uygulanacak.
EPİAŞ’ın dijital teklif-anlaşma platformu, şeffaflığı artırarak abonelerin farklı tedarikçi tekliflerini kolayca karşılaştırmasına ve indirim fırsatlarını değerlendirmesine olanak tanıyor.
Uzmanlardan Tavsiyeler
Minas Enerji ve Teknoloji Çözümleri AŞ Genel Müdürü Ümit Kılıç, serbest tüketici hakkının maliyet ve risk yönetimi açısından avantajlı olduğunu vurguladı. Yüksek tüketimli sanayi ve ticarethaneler, doğru tasarlanmış sözleşmelerle SKTT’ye kıyasla ciddi tasarruf elde edebilir.
Kılıç ayrıca, tedarikçi seçerken sözleşme detaylarının fiyat kadar kritik olduğunu belirtti. Tüketim taahhüdü, tolerans bandı, erken fesih hükümleri, otomatik uzama maddeleri, fiyat uyarlama formülleri ve teminat şartları dikkatle incelenmeli. Aksi halde, küçük farklar yıl sonunda ciddi ek maliyetler doğurabiliyor.
Tedarikçi Değiştirme Eğilimi Artıyor
EPİAŞ verilerine göre serbest tüketici hakkını kullanan abone sayısı Ocak ayında 224 bin 650 iken, Kasım’da 801 bin 270’ye yükseldi. Bu artış, yüksek tüketimli abonelerin tedarikçi değiştirme eğiliminin güçlendiğini gösteriyor.
Kılıç, serbest tüketici mekanizmasının bilinçlendikçe rekabeti artıracağını ve tedarikçilerin sadece fiyat değil, şeffaf sözleşme ve hizmet kalitesi ile de yarışmak zorunda kalacağını belirtti.
Yeni Model 1 Ocak 2026’da Yürürlüğe Giriyor
Yıllık 4 bin kilovatsaatlik limit, 1 Ocak 2026 itibarıyla uygulanmaya başlayacak. Bu değişiklikle, yüksek tüketimli aboneler SKTT kapsamında değerlendirilecek ve alternatif tedarikçilerle ikili sözleşme yaparak avantaj elde edebilecek.





