Reuters tarafından yapılan ankete katılan 11 ekonomistin değerlendirmelerine göre, 2024 yıl sonu için enflasyon tahmini, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) %36'lık beklentisini aşarak %43.75 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Mart ayına ilişkin yıllık enflasyon tahminleri %68.20 ile %70.54 arasında değişirken, aylık tahminler %3 ile %4.42 aralığında şekillendi. Yıl sonu için tahminler ise %40.1 ile %48 arasında bulunuyor.

Yılın İlk Aylarında Enflasyon Beklentileri Aşıldı

Ocak ve Şubat aylarında, fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle enflasyon beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi. Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık %6.7 artışla yıllık %64.86'ya ulaşırken, Şubat ayında fiyat artışlarının birikimli etkisiyle aylık %4.53 artış gösterdi ve yıllık %67.07 olarak kaydedildi.

Enflasyon Rakamlari Icin Gozler Tuik Te (1)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi

Merkez Bankası'nın Enflasyonla Mücadelesi

Geçen yılki genel seçimlerin ardından, cumhurbaşkanı destekli bir sıkılaştırma politikası sonucunda TCMB, politika faizini %8.5 seviyesinden %45'e yükseltti. Ancak enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak, TCMB geçen hafta bir haftalık repo faizini 500 baz puan daha artırarak %50 seviyesine çıkardı. Şubat ayı enflasyon verilerinin ardından ekonomistler, TCMB'nin %36 seviyesindeki yıl sonu enflasyon tahmininden giderek uzaklaşan revizyonlar yapmaya başladı.