Bir lojistik robotunun ölümcül bir kazaya sebep olduğu Güney Kore'de, güvenlik protokolleri ve robotik sistemler konusunda ciddi endişelerin ortaya çıkmasına neden oldu. Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, 40'lı yaşlarındaki bir şirket çalışanı, robotun hareket sensörlerini kontrol ettiği sırada beklenmedik bir şekilde robot tarafından havaya kaldırılarak yaralandı. İlk incelemelere göre, robot işçiyi yanlışlıkla bir koli olarak tanıyarak taşıma bandına yatırmış ve bu esnada adamın yüzü ile göğsüne ciddi zarar vermiş.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı: 'Hac Vizesi' Olmadan Hac Yapılamayacak Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı: 'Hac Vizesi' Olmadan Hac Yapılamayacak

Kaza, robotun kontrolünü sağlayan çalışan üzerinde deneme yapılması planlanan bir testten önce meydana geldi. Yapılan açıklamada, olayın gerçekleştiği gece geç saatlerde, 6 Kasım için planlanan test öncesinde robotun sensörlerinde tespit edilen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan denetimler sırasında yaşandığı belirtildi. İlgili testin, sensörlerdeki bu sorunlar nedeniyle iki gün ertelendiği de gelen bilgiler arasında.

Yaralanma olayının hemen ardından hastaneye kaldırılan adamın, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı duyuruldu. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis yetkilileri, şu ana kadar herhangi bir suç duyurusunda bulunulmadığını ancak olayın tam olarak nasıl gerçekleştiğinin araştırıldığını ifade etti.

Donggoseong Tarımsal İhracat Kompleksi, trajik kaza sonrasında bir açıklama yaparak, mevcut robotik sistemlerin güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi ve "hassas ve güvenli bir sistem" oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Şirket yetkilisi, benzer vakaların önlenmesi adına gerekli tüm önlemlerin alınacağına dair taahhütte bulundu.

Güney Kore'de daha önce de benzer bir vaka yaşanmıştı; bir otomobil parçaları fabrikasında çalışan 50'li yaşlardaki bir işçi, robot tarafından sıkıştırılarak ciddi şekilde yaralanmıştı. Bu son olay, robotik sistemlerin güvenliği konusunda daha geniş çaplı önlemler alınmasının elzem olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.