Emekliye yapılan ek zam açıklamasının ardından, dul ve yetim maaşlarının yeni tutarları merak konusu oldu. 2024 yılında en düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükselirken, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı oranı da yüzde 42,6'ya çıkarıldı. Bu gelişmelerin ışığında, dul ve yetim aylıklarında da değişiklikler yaşandı.

Yeni Dul ve Yetim Maaşı Miktarları

2024 yılı için dul ve yetim maaşları belirlendi. Türkiye'deki 13.5 milyon SSK ve Bağkur emeklisinin, dosya bazında 10 bin TL'nin altında maaş almayacağı açıklandı. Ölüm aylığı olarak da bilinen dul ve yetim maaşlarında, hisse oranlarına göre değişen yeni tutarlar belirlendi. Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL, yüzde 50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL maaş alacak.

Zamlı Dul ve Yetim Maaşları Ne Zaman Yatacak?

Zamlı dul ve yetim maaşlarına ilişkin net bir tarih açıklaması henüz yapılmadı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal yardım programlarının aylık ödemelerinin Şubat ayından itibaren artışlı olarak hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağını belirtti. Ancak, dul ve yetim maaşlarına ilişkin spesifik bir tarih henüz paylaşılmadı.

Dul ve Yetim Maaşı Kimler Alabilir?

Ankara'da ekmeğe zam Ankara'da ekmeğe zam

Dul ve yetim maaşı, vefat eden kişilerin eş ve çocuklarına sağlanan ekonomik destek olarak tanımlanıyor. Vefat eden eşin ardından kalan dul eş ve çocuklar, cinsiyet ayrımı olmaksızın bu maaşlardan faydalanabiliyor. Halk arasında "ölüm aylığı" olarak da bilinen bu destek, Medeni Kanunlara uygun evlilik bağına dayalı olarak veriliyor ve çocukların cinsiyeti bu aylıklarda bir ayrım oluşturmuyor.