TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetlerini 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün görüşmeleri kapsamında kabul eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren görüşmelerden net bir sonuç çıkmadığını açıklamıştı.

Hükümetin ilk 6 ay için 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren protokol için yüzde 30 zam, taban aylık için ise 11 bin 500 lira teklif ettiği öğrenildi. Daha sonra zam teklifini yeniden güncellemeye giden iktidar, kamu işçisi için yeni teklifinin 12 bin lira taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam yapacağını söyledi. Ancak hükümet ve sendika temsilcileri arasında yapılan son görüşmede taraflar bu teklife sıcak bakmadı.

Toplu iş sözleşmesinde yaşanan bu belirsizlik üzerine açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, taban ücreti ve zam oranını Salı günü açıklayacağını duyurdu.

Ev ve iş yeri kiraları ne kadar artacak? İşte yeni oranlar Ev ve iş yeri kiraları ne kadar artacak? İşte yeni oranlar

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'in bugünkü haberine göre, kulislerde 700 binden fazla işçiye verilecek taban ücretin 13 bin liraya kadar çıktığına dair söylentilerin olduğunu aktardı.

Ayrıca 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos Salı günü hükümet ile sendikalar arasında itibarıyla başlayacak.

paraBu bağlamda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne atılan imza memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere, özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemek için önemli bir adım olacak.