Kahramanmaraş depreminden etkilenen illerde madenciler arama kurtarma uğraşılarında domuz damı yöntemi ile göçüklerde ilerleyiş sağlıyor.
Depremlerden yoğun biçimde hasar alan Adıyaman ilinde, göçüğün 8 metre derinliğine girilmesiyle genç kızı sağ bir biçimde çıkarmayı başaran Zonguldaklı madenciler, maden ocaklarında tavan göçüklerinden önlem alma sistemi kullanımıyla enkaz altında rahatlıkla ilerleyiş sağlayabiliyor.
TTK’nın tahlisiye biriminin görev uzmanlığı sayesinde her bir madenci deprem gibi afetlerde kurtarıcı rolü üstleniyor. Arama kurtarma çalışmalarında mesleki deneyimlerinden ötürü başarılı sonuçlar sağlıyorlar. 1999 depremlerinde 103 kişiyi enkaz altından çıkarmayı başarmışlardı.
Domuz damı yöntemi nedir?
Madenciler, yerin metrelerce altında olan ocaklarda uygulamaya geçirdikleri tavan kısmının çökmesini engellemeye yarayan "domuz damı" diye adlandırılan tahkimat sistemini, deprem bölgesindeki enkazlarda da kullanıyor.
Domuz damı tahkimatı güvenli bir yaşam koridoru sağlıyor. Domuz damı tahkimatında; uygun boyutlarda kesilen ahşap malzeme tavan kısmına sıkıştırılması sağlanıp enkazın göçmesi setlenerek yaşam koridoru sağlanmaya çalışılıyor.
Madenciler kendi güvenlikleri açısından da elzem olan tahkimat sistemi sayesinde, bina yapılarının derinliklerine girip galerilerden ilerleme katediyorlar.
Depremin etkilediği illerde çok sayıda kişiye sağ ulaşan madenciler, deprem bölgelerindeki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.