Önceki gün İstanbul Şirinevler'de, dün de Ankara Mamak'ta doğalgaz sıkışmasından kaynaklı patlamaların yaşandığı ve patlamaların 4 kişinin ölümüne sebep olmasının ardından, doğalgaz kaçakları konusunda nasıl tedbir alınabileceği yeniden gündeme geldi:

Binada alınacak ilk güvenlikler çerçevesinde, bina içine doğalgaz detektörü, deprem sensörü ve bina girişine de selenoid vana konulması gerekiyor.

Dedektör ve sensör, binada doğalgaz kaçağı veya deprem olduğu zaman siren şeklinde öterek ikaz verecek ve  selenoid vanaya komut vererek binanın gaz girişininin kapanmasını sağlayacak.

Apartman merdivenlerinde doğalgaz kaçağı hissedildiğinde merdiven otomatiğine dokunularak ışıkların yakılmaması gereklidir. Alt katta koku hissetmeyen bir vatandaş, ışıkları yakarak gazın sıkışık olduğu yerden patlamasına sebebiyet verebilir. Binanın gaz kaçaklarında merdiven otomatiğinin sigortasının, gaz dedektörü tarafından otomatik şekilde kapanması gerekmekte. Bu yüzden apartmanlarda dedektör ve sensör bulunması hayati önem arzediyor.

Cem Küçük uyardı: Dedikleri çıktı Cem Küçük uyardı: Dedikleri çıktı

Merdiven otomatiği hareket sensörlüyse, ek tedbir olarak bina ana giriş kapısının önüne sigorta şalteri konulup, merdiven otomatiğinin elektriğinin acil durumlar için hemen elle kapatılması gerekiyor.

Daire güvenliği için dairede ısıtma amaçlı kullanacak cihazın 'hermetik cihaz' olması tercih edilmeli.

Bacalı cihazların, gerekli güvenlik tedbirleri alınmadığı sürece çok tehlikeli olduğunu belirten GAZBİR, bacalı kombi veya sobalarda, baca güvenlik sensörü olup olmadığının öğrenilmesi, sensör olmayanlara baca sensörü taktırılması gerektiğine veya hermetik tipleriyle değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Mutfakta ocakta yemek pişerken yemek taşıp, ocağı söndürüyor ve mutfakta gaz sıkışıyor." bu gibi durumlarda ışık açılmamalı dendi.

Rehberde, kullanıcıların doğalgaz tesisatlarını, ekipmanlarını, cihazlarını, soba, kombi gibi cihazlarının bakımlarını en az senede bir kez yaptırmaları gerektiği de belirtildi.

Kullanıcıların baca temizliğini yaptırmaları, daireye hava sağlayan menfezleri kapatmamaları veya iptal etmemeleri gerekiyor.

Olası bir doğalgaz kaçağı fark edildiğinde ise ilk yapılacak işlerden biri ise Doğal Gaz Acil 187 hattını aramak. 187 Doğal Gaz Acil 7/24 hizmet veriyor.