Eğitim düzeyindeki diploma kiralamada yaşanan düşüş, lise diplomasına kadar ulaştı. İş kurmak veya dükkan açmak isteyen vatandaşlar artık lise diplomalarını da kiralamaya başladı. 

Diploma Kiralama İhtiyacı Artıyor

Bazı mesleklerde işyeri açmak isteyen vatandaşların diploma ihtiyacı, diploma kiralamasına yönlendiriyor. Üniversite veya lise mezunlarının, işe yaramayan diplomalarını kiraya vererek gelir elde etmeye çalışmaları, piyasada farklı bir boyut kazandırıyor. Kiralık diplomaların aylık getirisi 800 liradan başlayıp 55 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Lise Diplomalarının Kiralanması Yaygınlaşıyor

Diploma kiralamada, özellikle mesleki ve teknik eğitim veren lise mezunları arasında bu durumun yaygınlaştığı görülüyor. Güzellik, saç bakımı, elektrik, yiyecek ve içecek gibi alanlarda lise diplomasına olan talep artıyor. Bu diplomalar, aylık 800 liradan başlayan fiyatlarla kiralanıyor.

Eczanelerde Kiralık Diploma Skandalı

İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Zeki Salih Özcan'ın açıklamasına göre, kiralık eczacı diplomalarıyla açılan birçok dükkanın kapatılmasına yönelik ciddi bir mücadele başlatıldı. Kiralık diplomayla eczane işleten eczacıların ruhsatlarının iptal edildiği, ayrıca beş yıl süreyle eczacılık yapma yasağı getirildiği belirtildi.

Diploma Kiralamanın Suç Olduğuna Dikkat Çekiliyor

Bakan Tekin: Yeni müfredata katkı vermek isteyen her türlü öneriye açığız Bakan Tekin: Yeni müfredata katkı vermek isteyen her türlü öneriye açığız

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Sekreteri Dersim Gül, diploma kiralamayı bir suç olarak tanımlıyor. TMMOB disiplin yönetmeliği ve kanunlara göre, başkasının ürettiği bir projeyi imzalamak ve diploma kiralamak ciddi suçlar arasında yer alıyor. Meslekten men cezasının yanı sıra, mühendislik ve mimarlık alanlarında disiplin cezaları da söz konusu olabiliyor.