Depremden etkilenen insanlar, depremden sonra hem sağlık hem de psikolojik sorunlar yaşayabiliyorlar. Yaşanan stres ve kaygı verici hissiyatlar birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Vatandaşlar devamlı olarak deprem oluyormuş gibi hissettiklerini belirtiyor. Bu durumun en büyük nedenleri arasında olan hastalıklardan biri de vertigo hastalığıdır.
Vertigo
Tıpta baş dönmesinin genel adı vertigo'dur. Vertigo, gerçekten dönme hissinden tutunda, tüm hareket halüsinasyonları vertigo olarak belirtilir. Bunlar; çevredeki unsurların dönüyor olması, boşlukta kendini güvensizlik hissi, yerin ayağın altından kayıyormuş gibi olması hissi, bütün cisimler hareket ediyor, etrafında dönüyor hissi, deprem oluyor gibi hissetmek tanımlamaları vertigo için kullanılmakta.
Menier Hastalığı
Kulak kaynaklı baş dönmesinin en önemli sebeplerinden biri menier hastalığıdır. Kulakta basınç dolgunluk hissi, süregelen baş dönmesi, kulak çınlaması üçlüsüyle başvuran her hastada menier öncelikli olarak düşünülmelidir. Menier bir iç kulak hastalığıdır. Genelde dertli kişiliğe sahip, stresli insanların hastalığıdır. En önemli gösterge baş dönmesinin ataklar periyodu halinde gelmesidir.
İç kulak iltihabı
İç kulağın enfeksiyonuna bağlı olarak, iç kulağın tamamını tutan iltihaptır ki baş dönmesinin yanında işitme kaybı da vardır.
İç kulak fistüli
Genellikle bu hastalıkta bir travma hikayesi vardır. Basınç artıran hareketler (öksürme, ıkınma, ağır kaldırma) sonrası şiddetli baş dönmesi, bulantı kusma ve işitme kaybı vardır. Kalıcı işitme kaybı riski vardır ki hızlı hareket edilmeli ve tanı kesinleştikten sonra cerrahi olarak fistül yeri kapatılmalıdır.

* Depremden yeni etkilenen kişilerde sürekli deprem oluyormuş hissi algılanması, psikolojik temelli bir durumdan (deprem vb. travma çeşitleri) kaynaklı olabilme durumu bir hayli yüksektir. Bundan ötürü geçmeyen bir deprem hissiyatı ile başbaşa olan insanların profesyonel birimlerden destek almaları uygun olabilecektir.