Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından Türkiye'nin başat gündemi deprem oldu.

11 ili yıkan büyük felaketin ardından uzmanlardan sık sık depreme ilişkin açıklamalar geliyor.

Depreme ilişkin son açıklama Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'tan geldi. Türkiye'nin deprem fay haritasında büyük bir yanlışın olduğunu belirten Bektaş,  Karadeniz fayının deprem riski taşıdığını her an bölgede büyük çapta bir depremin gerçekleşebileceğini söyledi.

Prof.Dr. Osman Bektaş, deprem fay haritalarında yanlışlıklar yapıldığını ve bunun hesaplamalarda büyük hatalara neden olduğunun altını çizerek, Trabzon ve Rize'nin deprem riskinin arttığını açıkladı:

" Trabzon'un deprem tehlikesi 2 kat artmış, Rize'nin de 3 kat artmıştır. Karadeniz sahiline paralel giden Karadeniz fayı 1968 yılında 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretti ve o dönemde kaza olan Bartın'ı yıktı. Bartın'da yıkım olunca bu bölge o zamanki haritada 'birinci derece deprem bölgesi' ilan edildi. Karadeniz fayının yıkmadığı Trabzon ve Rize ise 'dördüncü derece deprem bölgesi' yapıldı; bu büyük bir yanlışlıktır. Gerek Bartın, gerekse Trabzon, aynı sismik zonda bulunuyor. Bartın ne ise Trabzon ve Rize de aynı derecede olmalıdır. Bu yanlışlık 23 sene sonra değiştirildi. 2019 yılında yayınlanan haritada bütün Karadeniz sahili eşdeğer bir deprem tehlikesine sahip oldu. Bugün Trabzon ve Rize hangi deprem çekincesine sahipse Bartın da aynısına sahiptir. Bu yanlışlık 23 yıl boyunca Trabzon ve Rize'de sağlıksız, depreme açık yapılaşmanın sebebi oldu. Muhakkak surette deprem tehlike haritaları en az 5 yıl içinde yenilenmelidir. Yenilenmeyen haritalar, 23 yıl boyunca Trabzon ve Rize yöresinde dolgular ve kıyı üzerinde sağlıksız yapılaşmaya neden oldu. 'Trabzon deprem bölgesi değildir' algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız bir yapılaşmaya neden oldu. Bunun düzeltilmesi, ortadan kaldırılması lazım"