Son dakika haberleri: Benzin ve motorin fiyatları araç sahipleri tarafından yakından takip edilirken, sektör kaynaklarından akaryakıt fiyatları için yeni bir son dakika bilgisi geldi.

Sektör kaynaklarının sağladığı bilgiye göre motorinin litre fiyatına 60 kuruşluk bir zam yapılacak. Yapılacak zam direkt olarak pompa fiyatlarına yansıtılacak olup vergiden düşülmeyecek.

CUMA GECE YARISI MOTORİNE ZAM VAR

Mevzu bahis 60 kuruşluk zam, Cuma gece yarısından itibaren geçerli olacak ve motorine 5 gün aranın ardından tekrar zam yapılmış olacak. Zamlı fiyatlardan akaryakıt almak istemeyenlerin ise zammın yapılacağı tarih öncesinde depolarını doldurması gerekiyor.

GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

Güncel akaryakıt fiyatları şehirlere göre ufak farklılıklar gösteriyor. 

ANKARA

Ankara'da kurşunsuz 95 oktan benzin, 20.84 TL/LT'den satılırken, motorin ise 22,00 TL/LT'den satılıyor.

İSTANBUL

İstanbul'da kurşunsuz 95 oktan benzin, 20.43 TL/LT'den alıcı bulurken, motorin ise 21.53 TL/LT'den alıcı buluyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Akaryakıt fiyatları, çeşitli faktörlere  göre şekillenir. Bu faktörler; ham petrol fiyatları, döviz kurları, arz ve talep dengesi, vergi politikaları ve diğer piyasa koşullarıdır

Ham petrol fiyatları, akaryakıtın ana maddesi olduğu için fiyat belirlemede en önemli etkendir. Ham petrolün dünya piyasalarındaki fiyatı, arz-talep dengesi, üretim kapasitesi ve siyasi istikrarsızlık gibi etkenlere göre değişir.

Petrolün Amerikan doları üzerinden işlem görmesi nedeniyle, döviz kurları da akaryakıt fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Arz-talep durumu da akaryakıt fiyatlarını belirleyen önemli bir etkendir. Tıpkı piyasaların bir çok alanında olduğu gibi talep yüksek olduğunda, fiyatlar artar; talep düştüğünde ise fiyatlar düşer.
Özellikle Türkiye için en önemli faktörlerden birisi de uygulanan yüksek vergi oranlarıdır. Yüksek vergiler, akaryakıtın son kullanıcıya pahalı ulaşmasındaki ana faktörlerden biridir.