Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dar ve orta gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesi için hükümete talimat verdi. Bu kapsamda, Hazine ve TOKİ'nin sahaya ineceği ve detaylı bir destek paketi sağlayacağı açıklandı.

Süper Lig Takımlarının Avrupa Gelirleri Açıklandı! İşte En Fazla Kazanan Takım Süper Lig Takımlarının Avrupa Gelirleri Açıklandı! İşte En Fazla Kazanan Takım

MYK Toplantısında Konut Sorunu Ele Alındı

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin 7 bölgesinden milletvekilleri ile görüşerek hazırladığı raporu sundu. Raporda, dar ve orta gelirli vatandaşların konut alımında yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri yer aldı.

Yeni Finansal Formüller Geliştirilecek

Vatandaşların konut sahibi olma problemi ve finansmana erişim talepleri MYK üyelerine detaylı şekilde anlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sunumu dinledikten sonra, konut sorununun çözümü için yeni finansal formüller üretilmesi talimatını verdi. Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iş birliği yapacak.

Hazine ve TOKİ'nin Çalışmaları

Hazine ve TOKİ, dar ve orta gelirli vatandaşlar için uzun vadeli, sürdürülebilir ve maliyet olarak kabul edilebilir çözümler geliştirecek. Hükümet, 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) konut sektörüyle ilgili önemli mesajlar vermişti. OVP metninde, "Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, salgın döneminde daralan konut arzı hızla artırılacak, depremin oluşturduğu konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacaktır" ifadeleri yer almıştı.

İlk Kez Ev Sahibi Olacaklara Uygun Faizle Kredi

Hazine ve TOKİ'nin yapacağı çalışmalar ile dar gelirli vatandaşların konut problemi ve finansa erişim talepleri değerlendirilecek. Hükümet, OVP'nin açıklanmasının ardından ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlara uygun faizle kredi verileceğini duyurmuştu.

Yüksek Faizler Engelleyici

Mevcut durumda, dar ve orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak oldukça zorlaştı. Bankalardaki konut kredisi faiz oranları yüzde 3 ile 6 arasında değişiyor. En düşük faiz oranı ile kredi veren bankadan 1 milyon TL'lik konut kredisi alan bir vatandaşın aylık taksit ödemesi 32 bin TL'ye geliyor. Bu durum, kredi ile ev alma olanağını dar ve orta gelirli vatandaşlar için oldukça zorlaştırıyor.