2019 yerel seçim döneminde düzenlendiği basın toplantısında YSK üyelerine 'alenen hakaret' ettiği gerekçesi ile görülen davadan İBB Başkanı İmamoğlu'nun 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyasi yasak alması üzerine Cumhurbaşkanından ilk defa açıklama geldi. Erdoğan, konunun hakimlere hakaret eden bir şahsın aldığı siyasi mahkumiyet kararından ibaret olduğunu söyledi. Ortada biten bir yargı sürecinin olmadığının altını çizerek önce istinafa ardından Yargıtay'a gidileceğini hatırlatarak kimsenin yargı kararlarını tanımama gibi bir hakkının olmadığını da vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili ifadeleri ise şu şekilde:

"Aslında  bu tartışmanın ne bizimle, ne şahsımla, ne de milletimizle ilgisi var. Çünkü konu hakimlere hakaret eden bir şahsın aldığı siyasi mahkumiyet kararından ibaret. Ortada ne bir fikir tartışması ne bir hizmet mücadelesi var. Kararın ardından söylenenlere baktığımızda bir taraftan gülüyor bir taraftan üzülüyoruz.

Anayasamıza göre hakimler görevlerinin bağımsız şekilde yaparlar. Ben söylemiyorum. Anayasa 138 söylüyor. Her kararı beğenmek mecburiyetinde değiliz, bizim de eleştirdiğimiz pek çok mahkeme kararı da oldu ama bu kimseye, hakimlere hakaret etme, mahkeme kararını tanımama hakkı vermez."

"Ortada henüz biten bir yargı süreci, gelen bir yasak da yok. Önce istinaf, ardından Yargıtay'a gidecek. Kararın eksiği, hatası varsa zaten oralarda gerekli düzenlemeler yapılabilir" diyen Erdoğan, "Taht oyunlarını bizim üzerimizden yürütmeye çalışıyorlar."