Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 41. İSEDAK (İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi) Toplantısı açılışında yaptığı konuşmada, Suriye’ye özel bir destek programı başlattıklarını açıkladı.
Erdoğan, konuşmasında Suriye’nin yeniden ayağa kalkmasının Türkiye’nin öncelikleri arasında olduğunu vurgulayarak, “Komşumuz Suriye'nin yeniden ayağa kalkması, bir an önce eski günlerine kavuşması temel önceliğimizdir. Bu doğrultuda, İSEDAK çatısı altında bugün Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz.” dedi.
Yeni program kapsamında eğitim, uzman değişimi, ihtiyaç analizi ve fizibilite çalışmaları gibi alanlarda Suriye’ye proje destekleri sağlanacak. Erdoğan, “Beşeri ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine katkı yapacak bu programa üye ülkelerin de kıymetli katkılar sunacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Suriye yeniden toparlanma sürecine girdi”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 yıl süren çatışmaların ardından Suriye’nin 8 Aralık devrimiyle birlikte yeniden toparlanma sürecine girdiğini belirtti. “Baas rejiminin ve terör örgütlerinin saldırılarında 1 milyona yakın Suriyeli hayatını kaybetti. Ancak sonunda zafere ulaşan Suriyeli mazlumlar oldu.” diyen Erdoğan, Suriye’nin İSEDAK toplantısında yeniden temsil edilmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
“Yaptırımlar peyderpey kalkıyor”
Suriye ekonomisine yönelik yaptırımların kaldırılmaya başlandığını vurgulayan Erdoğan, “Suriye’de ekonomik kalkınmanın önünde ciddi engel oluşturan yaptırımlar, bizim de girişimlerimizle peyderpey kalkıyor. Artık özel sektörün yatırımlarını Suriye sahasına yönlendirmesini teşvik ediyoruz.” dedi.
“Kıbrıs Türk halkını asla yalnız bırakmayacağız”
Erdoğan, konuşmasında ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen heyete de seslenerek, “Kıbrıs Türk halkı İslam dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır. Egemen eşitliklerinden taviz vermeyen Kıbrıs Türk halkını asla yalnız bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.
Gazze vurgusu: “Zalimlerin karşısına dikildik”
Gazze’de yaşanan yıkıma da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu süreçte en güçlü tepkiyi veren ülkelerden biri olduğunu hatırlattı:
“102 bin tonun üzerindeki insani yardımlarımızla, uluslararası platformlardaki girişimlerimizle, zalimlerin karşısına dikildik. Kalıcı ateşkesin sağlanması için büyük çaba sarf ettik.”
Erdoğan, İsrail’in saldırılarını sürdürdüğünü belirterek, “Gazze’nin yeniden imarı için Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından hazırlanan planın bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.” dedi.
Sudan mesajı: “Katliamlara sessiz kalamayız”
Sudan’daki çatışmalara da dikkat çeken Erdoğan, “El-Faşir’de sivil halka yönelik katliamları kimse kabul edemez. Akan kanın durması için İslam dünyasına büyük sorumluluk düşüyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomik işbirliği çağrısı
Küresel ekonomideki belirsizliklere değinen Erdoğan, İslam ülkeleri arasındaki ekonomik dayanışmanın artırılması gerektiğini vurguladı.
“İslam dünyası dünya ticaretinde arzu edilen payı alamıyor. Tercihli ticaret sisteminin yaygınlaştırılması, KOBİ’ler arası iş birliği ağlarının kurulması ve İslami finans ürünlerinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor.” dedi.
Erdoğan, konuşmasının sonunda “Bugüne kadar 180 projeye destek verdik. Bu yıl 23 yeni proje daha hayata geçiriyoruz. Kudüs programı kapsamında da 8 yeni projeyi başlatıyoruz.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.




