Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu ve ekibi tarafından yapılan araştırma, sıcak çay içmenin yemek borusu kanseri riskini artırdığını ortaya koydu. Çalışmayla, Doğu Anadolu bölgesinde sık görülen yemek borusu kanseri vakalarının nedenleri de incelendi.

Trafikte Çıkan Tartışma Kanlı Bitti! Ailesinin Gözü Önünde Öldürüldü Trafikte Çıkan Tartışma Kanlı Bitti! Ailesinin Gözü Önünde Öldürüldü

1442 Kişilik Araştırma

25 yıl süren araştırmada, yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ve 720 kadının verileri incelendi. Bulgulara göre, hastaların %85'i çaylarını 85 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda içmeyi tercih ediyor. Araştırmacılar, çayın bu derecede tüketilmesinin yemek borusu kanseri riskini artırdığını açıkladı.

Prof. Dr. Eroğlu: "Sıcak Çay Kanser Yapıyor"

Prof. Dr. Atilla Eroğlu, çayın yararlarına değinirken, sıcak tüketiminin zararlarına da dikkat çekti. Erzurum'da çayın genellikle 94-95 derece kaynayan suyla hazırlandığını ve bardağa döküldükten sonra sıcaklığın 83-85 dereceye düştüğünü belirtti. Eroğlu, "Bu sıcaklıktaki çay bile eli yakar. Sıcak çay, özellikle ağız, yutak ve yemek borusu kanserinin bölgede sık görülmesinin sebebi. Çayı hafif ılıtıp içmek gerekiyor." dedi.

Sindirim Sistemine Zarar Veriyor

Eroğlu, yüksek sıcaklıkta içilen çayın, sindirim sisteminin hassas kısımlarında yanıklara ve hücre değişikliğine yol açtığını ifade etti. Çalışma, 85 derece ve üzeri sıcaklıkta içilen çayın, 65 derece ve altında içilen çaya göre yemek borusu kanserini 8 kat daha fazla artırdığını gösterdi. Eroğlu, çayın bardağa konulduktan sonra 3-4 dakika bekletilerek 65 derecenin altında içilmesi gerektiğini söyledi.