Prof. Dr. Canan Karatay, enerji içecekleri hakkında ciddi uyarılarda bulundu. Özellikle sporcuların ve gençlerin sık sık tükettiği bu içeceklerin, alkolden daha zararlı olduğunu belirtti.

Enerji içecekleri, yüksek kafein ve şeker içeriği nedeniyle zararlı olabilecek içeceklerdir. İçerdikleri yüksek miktarda kafein, uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir ve kalp atış hızını artırabilir, uyku bozukluklarına neden olabilir. Özellikle sporcular ve gençler arasında yaygın olarak tüketilen bu içeceklerin, kalp, sinir sistemine ve bağışıklığa ciddi zararları olabilir.

Enerji içeceklerinde bulunan bol miktardaki mısır şurubu şekeri ve diğer kimyasal maddeler, bağışıklık sistemini zayıflatabilir, bağırsak düzenini bozabilir ve beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Kısa süreli enerji verirler ancak sonrasında kişiyi bitkin düşürebilir ve bağımlılık yapabilirler.

Yeni YHT Hattı İstanbul-Sivas Arasında Seferlere Başladı: İşte Bilet Fiyatları Yeni YHT Hattı İstanbul-Sivas Arasında Seferlere Başladı: İşte Bilet Fiyatları

Ayrıca, enerji içeceklerinin kalbe ciddi zararları olabilir ve karaciğerin yağlanmasına sebep olabilirler. Alkol ve ilaçlarla birlikte tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler ve beklenmedik kalp krizlerine neden olabilirler. Hamileliğin ilk aylarında tüketildiğinde, yüksek kafein dozu düşüğe yol açabilir.

Bu nedenlerle, uzmanlar enerji içeceklerinin tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır. Fazla tüketildiklerinde kafein zehirlenmesine neden olabilecekleri, vücut dengesini bozabilecekleri, kalp ve damar hastalıklarına yol açabilecekleri, metabolik hastalıkların oluşumuna katkıda bulunabilecekleri ve diğer pek çok sağlık sorununa yol açabilecekleri belirtilmektedir.