İskenderun'da Alparslan Ortaokulu'nda rehber öğretmen olan Şeyma İyiol, depremde binasının çökmesi sonucu hayatını kaybetti. Babası Hayati İyiol, 3 Nisan'da avukat olduğunu iddia eden birinden Şeyma'nın ödenmemiş borcu olduğunu ve hakkında yasal işlem başlatılacağını belirten bir telefon aldı. Arayan kişi, kredi kartıyla 16.528 TL'lik alışveriş yaptığını ancak Şubat ve Mart taksitlerini ödemediğini iddia etti.

Şeyma'nın ablası ve avukatı Ceylan İyiol, olayı soruştururken, depremde yakınlarını kaybedenlere yönelik bir dolandırıcılık düzenlendiğini ortaya çıkardı. Dolandırıcılar, merhumla ilgili bilgileri kullanarak onların ödenmemiş borçları olduğunu iddia ediyor ve ailelerinden zorla para almak için yasal işlem başlatmakla tehdit ediyorlardı. Ceylan, borcun kendisine ait olduğu iddia edilen şirketle temasa geçti ve böyle bir satış yapmadıklarını öğrendi.

Ceylan İyiol, depremde yakınlarını kaybedenleri bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları ve herhangi bir ödeme yapmadan önce ödenmemiş borç iddialarını doğrulamaları konusunda uyardı. Dolandırıcılar, dolandırıcılıklarını daha meşru göstermek için merhum hakkında kimlikleri ve defin yerleri gibi kamuya açık bilgileri kullanıyorlardı.