Bilinen varyantların aksine Omicron'un varyatın yüzde 105 daha bulaşıcı olduğu ifade ediliyor. Omicron varyatına karşı bilinen aşılar tam koruma sağlamazken bu varyantın aşılı olan kişilere karşı yoğun bakıma düşürme ve ölüm oranının daha az olması ise en azından sevindirici bir durum. Öyle ki bu varyant bulaşıcı olduğu oranda tehlikeli de olsaydı muhtemelen dünyadaki ölüm oranları pik yapmış duruma gelirdi. Neyse ki Omicron yalnızca bulaşıcılığıyla ön planda. Her ne kadar aşılı insanlarda ölüm riski az olsa da çok dikkatli olmak gerekiyor. 

HAFİFE ALMAYIN !

Dünya Sağlık Örgütü her ne kadar yoğun bakıma alınma oranının diğer varyantlara göre yüzde 50 az olduğunu söylese de bir yandan da bu varyantın hafife alınmaması gerektiğini belirtiyor. Omicron halen tehlikeli bir virüs olarak tanımlanıyor. Bir çok insan grip olarak düşündüğü bu virüsü  test yaptırmadan bile atlatabiliyor ancak bu durum karantina uygulanmadığı için zaten bulaşı oranı yüksek olan bu varyantın daha kolay yayılmasına sebep oluyor. Bu nedenle en ufak belirtide test yaptırmak gerekiyor. Sizler için bu varyantın en net belirtilerini ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini uzman kaynaklardan derledik.

BELİRTİLERİ NELER ?

Uzmanların bildirdiğine göre, corona virüsün önceki varyantlarının aksine, Omicron ile enfekte olan kişilerin büyük çoğunluğu, nispeten hızlı bir şekilde iyileşen ve hastane bakımı gerektirmeyen semptomlar sahip. Doktorlar, Omicron vakalarının çoğunun sıradan bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi görünme eğiliminde olduğunu tespit etti.

LSU Health Shreveport'ta Gelişen Viral Tehditler Merkezi'nin müdür yardımcısı Dr. John Vanchiere, "Çoğunlukla baş ağrısı, burun akıntısı,burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma ve yorgunluk görüyoruz. Öksürük önceki varyantlara göre daha hafif. Ateş daha az yaygın” diye konuştu.

Öte yandan, doktorların bildirdiğine göre koku ve tat kaybı, Omicron’da yaygın görülmüyor. Vanchiere, yaşlı hastalar da dahil olmak üzere daha az hastanın nefes darlığı gibi alt solunum problemleriyle ilgili semptomları olduğunu söyledi.

DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ BELİRTİLER

Dikkat çeken bir diğer semptom ise mide bulantısı ve gece terlemesi. Diğer varyantların aksine mide bulantısı ve gece terlemesi Omicron varyantında sıkça rastlanıyor. 

Burak SARSILMAZ / KAMUDANHABER