Artan enflasyon ve sıkışan piyasa koşulları esnafları olumsuz etkilerken, özellikle düşük değerli ürünlerin fiyatlarındaki astronomik artışlar, alışveriş alışkanlıklarını ve ödeme yöntemlerini de değiştiriyor. Özellikle 2-3 yıl içerisinde fiyatlar yüzde 500’e kadar çıkmış durumda. 51 TL veya 72 TL gibi sıradışı fiyat etiketleri, bozuk para kullanımını zorunlu kılıyor ve esnafı dar boğaza sokuyor. Bu durum, piyasada 25, 50 kuruş ve 1 TL’lik bozuk paraların bulunmasını güçleştirirken, bozuk paranın maliyeti ironik bir şekilde üretim maliyetini aşmış durumda.

TFF'de skandallar bitmiyor. Hatayspor'a 5 milyon TL'lik haciz! TFF'de skandallar bitmiyor. Hatayspor'a 5 milyon TL'lik haciz!


Yeni çözüm yöntemleri ve esnafların beklenmedik hamleleri

Bu tür zorlayıcı ekonomik durumlar, esnafları da farklı ve yaratıcı çözümler üretmeye itiyor. Şimdi, esnaflar bir yandan 25, 50 kuruş ve 1 TL bulmakta zorlanırken, diğer yandan da müşterilerine uygun fiyatlar sunmaya çalışıyor. Ancak işin içine bozuk paranın kendi maliyetinin de girmesi işleri karmaşıklaştırıyor. Özellikle çözüm olarak bozuk paraların daha yüksek tutarlarda basılıp tedavüle sokulması talep ediliyor