Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği bombardıman sonucu hayatını kaybedenlerin büyük bir kısmının çocuklar olduğunu belirtti. BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, BM Genel Kurulu'na sunduğu raporda, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 7 Ekim'den bu yana devam ettiğini ve bu süre zarfında hayatını kaybedenlerin yüzde 40'ının çocuklar olduğunu açıkladı.

Raporunda Gazze'deki insani krizi de ele alan Albanese, İsrail bombardımanının Gazze'de 1,6 milyon Filistinlinin yerinden edilmesine neden olduğunu ve bu insanların su, yiyecek, elektrik ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarına erişiminin olmadığını ifade etti. Raporda, İsrail'in dünkü şiddetli bombardımanı sonucu, Gazze halkının tarihinin en ölümcül günlerinden birini yaşadığına da dikkat çekildi.

BM Özel Raportörü Albanese, bu süreçte İsrail'in Gazze halkına yönelik şiddetin yol açtığı insani trajediyi ve yıkımı "tarif edilemez" olarak nitelendirdi. Ayrıca, "İsrail'in Gazze halkına karşı başlattığı, öfkenin yol açtığı şiddeti kınadığını" belirterek, taraflar arasındaki çatışmanın neden olduğu trajediden kaynaklanan öfke ve şiddetin bir sonucu olarak tüm Gazze halkının cezalandırılamayacağını vurguladı.

Raporda, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan çocukların durumu da ele alındı. 2008'den 7 Ekim'e kadar İsrail saldırıları sonucu 1534 Filistinli çocuğun öldüğü ve 32 bin 175'inin yaralandığı belirtildi. Aynı dönemde İsrail tarafından kaydedilen çocuk ölümlerinin sayısının çok daha az olduğu raporda yer aldı.

Francesca Albanese, Filistinli çocukların İsrail güçleri tarafından tutuklandığını, sorguya çekildiğini ve acımasızca gözaltına alındığını belirtti. Ayrıca, İsrail'deki bazı açıklamaların Filistinli çocukları terörist olarak tasvir ettiği ve canlı kalkan olarak kullandığını hatırlattı.

Özgür Özel'den 'Arapça tabela' çıkışı: ''Arapça tabelalara karışmayın. Arapça Kur’an dilidir, halk incinir." Özgür Özel'den 'Arapça tabela' çıkışı: ''Arapça tabelalara karışmayın. Arapça Kur’an dilidir, halk incinir."

BM Özel Raportörü, Gazze'deki insani krize ve çocukların yaşadığı travmalara dikkat çekerek, uluslararası topluma Gazze'deki duruma son verme çağrısında bulundu.