Meteorolojiden Açıklama: Hafta Sonuna ve Sıcaklık Değişimine Karşı Dikkatli Olmak Lazım Meteorolojiden Açıklama: Hafta Sonuna ve Sıcaklık Değişimine Karşı Dikkatli Olmak Lazım

Bilim insanları, elektronik sigara kullanımının ciddi sağlık riskleri taşıdığına dair önemli bir uyarıda bulundu. Ohio State Üniversitesi'ne bağlı hastanenin Tütün Araştırmaları Merkezi ve Güney California Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, elektronik sigara kullanan gençlerin ve pasif içicilerin solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskinin arttığını gösterdi.

Araştırma kapsamında 2014-2018 döneminde yaklaşık 7 bin gencin elektronik sigara, esrar ve normal sigara kullanımına ilişkin anketler dolduruldu. Ankete göre, son 30 gün içinde elektronik sigara kullanan katılımcılar arasında bronşit semptomlarının ortaya çıkma olasılığı kullanmayanlara göre %81 daha yüksek bulundu. Nefes darlığı yaşama riski ise elektronik sigara kullananlarda %78 daha fazla saptandı.

Araştırmacılar, elektronik sigara kullanımının gençlerin solunum yollarını olumsuz etkileyerek kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, elektronik sigara kullanımının esrar ve normal sigara kullanımından bağımsız olarak solunum yollarına zarar verdiği de belirtildi.

Elektronik sigara kullanımının giderek yaygınlaştığına dikkat çekilen araştırmada, 2019 yılında gençler arasında elektronik sigara kullanım oranının %25,7'ye ulaştığı ve 2022 verilerine göre lise öğrencilerinin %14,5'inin elektronik sigara kullandığı ifade edildi. Araştırmacılar, bu tür ürünlerin satışına ilişkin düzenlemelerin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.