Sigaranın bağımlılık yaratan ana maddesi olan nikotin, en çok bağımlılık yaratan üçüncü madde olarak biliniyor. Tedavi edilebilir bir beyin hastalığı olarak kabul edilen sigara ve tütün bağımlılığı nedeniyle dünya genelinde yılda 4 milyon kişi ölmekte ve yaşamlarının 22 yılını kaybetmektedirler.

Oxford Üniversitesi halk sağlığı bilimcisi Jamie Hartmann-Boyce ve meslektaşları 6 ay boyunca sigarayı bırakmayla ilgili yapılan 319 araştırmayı inceledi. Çalışmalarda toplam 157 bin 179 sigara bağımlısı incelendi.

Sigara bırakma konusunda yardım almadan 100 kişiden yalnızca 6'sının sigarayı başarıyla bırakabildiği tespit edildi.

En etkili üç sigara bırakma yöntemi, vareniklin ve sitisinin, nikotinli e-sigaralar gibi yardımcı araçların olduğu belirlendi.

Ayrıca iki ilacın etkinliğinin hemen hemen aynı olduğu tespit edilmiş. Verilere göre, bu yöntemlerle sigarayı bırakmaya çalışan kişilerin yaklaşık yüzde 14'ünün, 6 ay veya daha uzun süre boyunca başarılı olduğu belirlendi.

Bir diğer en etkili strateji nikotinli e-sigaralar ile de uzun vadede sigarayı bırakan 100 kişiden yaklaşık 14'üne yardımcı olduğu belirlendi.

Arda Güler'e Şampiyonlar Ligi şoku! Finalde oynamazsa ne madalya ne kupa... Arda Güler'e Şampiyonlar Ligi şoku! Finalde oynamazsa ne madalya ne kupa...

Bunların yanı sıra, nikotin bantları ve sakız veya pastiller gibi iki tür nikotin replasman tedavisini (NRT) birleştirmenin de neredeyse bu üç yöntem kadar etkili olabileceği açıkladı.
Independent Türkçe'nin aktardığına göre; Oxford Üniversitesi'nden araştırmacı Nicola Lindson, "Ancak, tek başına bant veya sakız gibi tek bir NRT formunun kullanılması, daha az sayıda kişinin sigarayı bırakabilmesini sağlıyor. İki NRT formunu birlikte kullanan 100 kişiden yaklaşık 12'si başarılı olurken, yalnızca bir tür NRT kullanan 100 kişiden yaklaşık 9'u sigarayı bırakabildi." açıklamasında bulundu.

Ayrıca veriler, nikotini kademeli azaltmanın aniden bırakmaktan biraz daha etkili olabileceğini gösteriyor.