ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in işgali altındaki Gazze Şeridi'nde bulunan tutsakların güvenli bir şekilde serbest bırakılması amacıyla çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulundu. Başkan Biden, 2024 Başkanlık Seçimleri ile ilgili bir program sırasında bu çağrıyı yaptı.

Program sırasında kendini "haham" olarak tanıtan Jessica Rosenberg adlı bir kadın, İsrail-Filistin çatışmasının sona erdirilmesi için "ateşkes çağrısı" yapılmasını istedi. Başkan Biden bu isteğe olumlu yaklaşarak "Sanırım ara vermeye ihtiyacımız var." dedi ve "Ara verme, tutsakların dışarı çıkarılması için zaman verilmesi anlamına gelir." açıklamasını yaptı.

Başkan Biden'in bu çağrısı, Gazze'deki çatışmanın insan haklarına ve güvenliğe yönelik endişeleri arttırdığı bir dönemde geldi. Bu çağrı, özellikle Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması amacıyla bir mola verilmesini amaçlıyor.

Ancak, programın katılımcılarından biri olan Rosenberg'ün Başkan Biden'e yönelttiği sorular ve talepler, salon içinde tartışmalara yol açtı. Başkan Biden, bu çatışmanın İsrailli ve Filistinli taraflar arasında duygusal bir durum olduğunu ve karmaşık bir mesele olduğunu ifade etti.

Beyaz Saray yetkilileri daha sonra Başkan Biden'ın konuşmasında bahsettiği "tutsaklardan" kastının Hamas tarafından tutulan rehineler ve insani yardım olduğunu açıkladılar.

Hasan Doğan'ın babası Osman Doğan için cenaze töreni düzenlendi Hasan Doğan'ın babası Osman Doğan için cenaze töreni düzenlendi

Gazze'deki çatışmaların son durumu da bu çağrı sırasında gündeme geldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırılar düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail'e göre bu saldırılarda çok sayıda İsrailli sivil hayatını kaybetti ve yaralandı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre ise binlerce Filistinli öldü ve yaralandı. İsrail ve Hizbullah arasında da çatışmalar yaşanmış, birçok kayıp verilmiştir.