Elon Musk'ın şirketi Neuralink, bilim kurgu filmlerini aratmayacak bir çalışma üzerinde uzun süredir çalışıyor. Şirket, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi olarak bilinen "Telepati" adlı çalışmaya ait ilk görüntüleri paylaştı.

Neuralink çipi takılan bir kişi, Telepati ile bilgisayarda satranç oynuyor. Elon Musk, Neuralink'in eylül ayında ilk insanlı klinik deneyleri için düğmeye bastığını duyurmuştu. O günden bu yana planlandığı gibi giden proje ile ilgili ilk içerik paylaşıldı. Neuralink tarafından yayınlanan videoda, Telepati çipi takılan ilk insan olan 29 yaşındaki Nolan Arbaugh, düşünce gücüyle bilgisayarı kontrol ediyor ve satranç oynuyor. 2016 yılında yaptığı dalış sonrası boynundan aşağısı felçli kalan Arbaugh, içerikte düşünce gücüyle müzik çalan sekmeyi kapatıp satranç oynadı.

Bakan Bayraktar: 150 personel için alım sürecini İŞKUR üzerinden başlattık Bakan Bayraktar: 150 personel için alım sürecini İŞKUR üzerinden başlattık

Bu önemli adımın yanı sıra, proje hakkında bazı tartışmalar da var. Neuralink'in bazı yasal izinleri almakta zorluk yaşadığı biliniyor. Özellikle insanlar üzerinde yapılan bilimsel deney, birçok kez reddedilmişti. Hatta bazı deneyleri yasal izni olmadan yaptığı iddia edilen şirket, ilk kez 2023'ün mayıs ayında insanlar üzerinde çalışma izni alabildi.

Neuralink, asıl hedefinin insan beynini bilgisayarlarla doğrudan bağlayarak, beyin ve yapay zeka arasında etkileşim sağlamak olduğunu belirtiyor. Bu hedefe ulaşmak için geliştirdiği implant ile nörolojik hastalıkları tedavi etmeyi amaçlıyor.