Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, elektrikli araç kredilerine yönelik sınırlar yapılandırıldı. Bu kapsamda, fiyatı 1.6 milyon liraya kadar çıkan elektrikli araçların yüzde 70'i oranında 48 ay vade ile kredi sağlanabilecek. Kurum tarafından gelen bilgilendirmede, bahsedilen çalışmanının yalnızca yerli üretim elektrikli otomobillerde geçerli olacağına yer verildi.

En başta kredi faiz oranlarının artmasıyla beraber, taşıt kredilerindeki bu düzenleme piyasayı nasıl etkileyecek? Konuyla ilgili açıklamalara yer veren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri paylaştı:

Üniversitelere yeni lisans ve ön lisans programları geliyor Üniversitelere yeni lisans ve ön lisans programları geliyor

“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son almış olduğu kararla taşıt kredilerine bir skala getirildi. Buna göre daha fazla tutarlı bir araç alacaksanız, daha düşük bir kredi taksitlendirmesi yapılacak. Burada asıl amaç, vatandaşın kredi çekerek enflasyona sebebiyet vermemesi diyebiliriz.


‘ASIL AMAÇ, ENFLASYONU DİZGİNLEMEK’

Faiz oranları yükseldi ve bu faiz oranları ile yeni bir araç almak maliyetli hale geldi. Son yapılan düzenleme ile birlikte bankalardan kredi almak zorlaştı diyebiliriz. İkinci el taşıt kredileri ve sıfır araçlarda bir daralma bekleyebiliriz. Zaten enflasyonist ortamda yapılması amaçlanan husus da budur. Burada amacın satışları daha fazla artırmadan enflasyonu dizginlemek olduğunu diyebiliriz. Bankalarda taşıt kredileri ile ilgili bir sınırlama söz konusuydu. Kredi genişlemesine ilişkin bir husus vardı. İhtiyaç ve tüketici kredilerinde aylık kredi büyüme sınırı düşürülmüş, taşıt kredilerine ise dokunulmamıştı. Taşıt kredilerine BDDK tarafından yeni bir düzenleme gelmiş oldu.

‘TAKSİTLERİNİZ O KADAR DÜŞECEK’

Yeni düzenleme ile birlikte bankalar daha yüksek limitli kredi veremiyor. Daha yüksek kredi limitiniz varsa daha düşük bir kredi vadeniz olacak. Ne kadar yüksek tutarlı bir araç alacaksanız taksitleriniz o kadar düşecek diyebiliriz.

KONUT KREDİLERİNDE BİR ÇALIŞMAYA GİDİLİR Mİ?

Konut kredileri ile ilgili herhangi bir düzenleme gelmedi. Son aylarda konut satışları yükselmişti. Ben konut kredilerini daraltıcı bir düzenleme gelmesini beklemiyorum. Daha öncesinde ikinci evini alacaklara ilişkin bir düzenleme yapılacağı söylenmişti. Şu anda asıl amacın enflasyonu dizginlemek olduğu için BDDK tarafından taşıt kredilerine ilişkin bir düzenleme geldi. Düzenleme ile birlikte enflasyonla mücadele daha geniş ve kapsamlı bir şekilde yapılacaktır diyebiliriz.” şeklinde konuştu.