Bankalar, otomatik fatura talimatı veren müşterilere çeşitli avantajlar sunarak onları cezbetmeye devam ediyor. Genellikle bu talimatı veren müşterilere alışveriş puanları tanımlanıyor. Ancak son zamanlarda, ekstrelerine bakan bazı vatandaşlar yüksek miktarlarda "otomatik fatura ödeme faizi" ile karşılaşıyor. NTV'de yer alan habere göre, bu durum çok sayıda vatandaşın tüketici derneklerine şikayette bulunmasına neden oluyor.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bankaların yıllarca tüketicilerden otomatik ödeme talimatları almaya çalıştığını ancak son zamanlarda bu ödemelerden faiz ücreti almaya başladıklarını belirtti.

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez ise bankaların otomatik ödemelerden artık faiz aldığını vurgulayarak, bunun nakit ödeme olduğunu iddia ettiklerini söyledi.

Otomatik fatura ödeme faiz oranı, kredi kartı faizinden daha yüksek seviyede bulunuyor. Şu anda kredi kartı faizleri yüzde 3,74 civarında seyrederken, otomatik fatura talimatı faiz oranı yüzde 5 seviyesinde.

Bankaların kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı faizi talep edilebileceğine dair açıklamalar bulunuyor. Ancak uzmanlar, bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu düşünüyor. İbrahim Güllü'ye göre, bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine aykırıdır.

Fenerbahçe'nin yeni yüksek divan kurulu başkanı belli oldu Fenerbahçe'nin yeni yüksek divan kurulu başkanı belli oldu

Tüketici dernekleri, ödenen ücretlerin geri alınması için tüketici hakem heyetine başvurulmasını öneriyor ve bu başvuruların e-devlet üzerinden de yapılabileceğini belirtiyor.