Bakan Yumaklı, depremden etkilenen bölgelerdeki çiftçilere yönelik çeşitli destekleme ve düzenlemeler hayata geçirildiğini duyurdu. Bu destekler arasında Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik, afet bölgesi ilan edilen illerde mazot gübre desteğinin nakdi olarak yapılması ve TARSİM kapsamında hayvanları telef olan üreticilere hasar tazminatı ödenmesi gibi önemler yer aldı.

Detaylı Destekler ve Etkinlikler

  • Mazot Gübre Desteği: Deprem bölgesindeki çiftçilere toplam 2 milyar 900 milyon TL mazot gübre destekleme ödemesi yapıldı.
  • TARSİM Hasar Tazminatları: Hayvanları telef olan ve tarım sigortası yaptıran üreticilere, 37 milyon TL hasar tazminatı ödendi.
  • Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi: Proje kapsamında 127 milyon TL kaynak tahsis edildi.

Bedelsiz Hayvan Dağıtımı ve Diğer Yardımlar

Bakanlık, depremde hayvanları telef olan yetiştiricilere büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan ve arılı kovanları bedelsiz olarak dağıttı. Bu kapsamda, 909 milyon TL maliyetli, 5 bin 804 büyükbaş, 43 bin 317 küçükbaş, 549 bin kanatlı hayvan ve 26 bin 318 arılı kovan yetiştiricilere teslim edildi. Ayrıca, 10 milyon doz ücretsiz şap aşısı sağlanarak hayvan sağlığınına önemli ölçüde destek sağlandı.

Balıkçılık Sektörüne Destek

Depremden etkilenen balıkçılık sektörüne de 56 milyon TL destekleme ödemesi yapıldı. 

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 Emniyet görevlisi gözaltına alındı Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 Emniyet görevlisi gözaltına alındı

ORKÖY Projeleri

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, afet bölgesindeki illerde bin 928 projeye 131,8 milyon TL hibe desteği verildi. ORKÖY bütçesi ise 458,4 milyon TL'ye yükseltildi, bölgedeki orman köylüsüne faizsiz destek sağlandı.