İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, gözaltına alınan AHBAP Derneği Başkanı ve müzisyen Haluk Levent'in kendisine gönderdiği mesajlara ilişkin açıklama yaptı. Turan, sivil toplum kuruluşlarının denetim süreçlerinin belirli kurallar çerçevesinde yürütüldüğünü belirterek, karar merciinin sosyal medya değil yargı olduğunu söyledi.

Haluk Levent'in gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan'a yaklaşık 15 gündür mesaj gönderdiğini ve AHBAP'ın denetlenmesini istediğini ifade etmesi üzerine Turan'dan yanıt geldi.

Turan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye'de yaklaşık 103 bin dernek bulunduğunu belirterek, denetimlerin rastgele yapılmadığını vurguladı.

"Denetimler risk değerlendirmesi ve talepler doğrultusunda yapılır"

Bülent Turan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizdeki yaklaşık 103 bin dernek, Bakanlığımız bünyesindeki Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğümüz tarafından 5253 sayılı Dernekler Kanunu'na göre hem Mülkiye Müfettişleri hem de Dernekler Denetçileri tarafından denetlenmektedir."

Denetimlerin sosyal medya paylaşımları veya bireysel talepler doğrultusunda değil; idari risk değerlendirmeleri, adli ve idari mercilerden gelen talepler ya da şikayetler kapsamında yürütüldüğünü belirten Turan, elde edilen bulguların ilgili kurumlarla paylaşıldığını kaydetti.

"Sivil toplum demokrasinin birinci derece sit alanıdır"

Turan, açıklamasında sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çekerek, "Sivil toplum, hepimize ait olan, demokrasinin birinci derece sit alanıdır. Bırakalım, kararı, sosyal medya değil, yargı versin" ifadelerini kullandı.

Haluk Levent ne demişti?

Haluk Levent, gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, AHBAP ile ilgili iddiaların araştırılması için İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan'a mesaj attığını belirtmişti.

Şimşek: “Cari açığın sürdürülebilir seviyelerde kalması ekonominin dayanıklılığını gösteriyor”
Şimşek: “Cari açığın sürdürülebilir seviyelerde kalması ekonominin dayanıklılığını gösteriyor”
İçeriği Görüntüle

Levent, "Benim özel hayatımı Ahbap ile ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Gelin, çok acil gelin; deprem sürecinden bugüne kadar olan her şeyi denetleyin ve kamuoyuyla paylaşın. Kişisel borç-alacak ilişkilerimi Ahbap ile ilişkilendirmeyin" şeklinde ifadeler kullanmıştı.