İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş depremlerinin ardından geçtiğimiz gün Hatay’ın Samandağ ve Defne ilçesi merkezli 6.4 ve 5.8 şiddetinde gerçekleşen ülkemizde ağır yıkıma sebebiyet veren depremlerin ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu’nun açıklamaları şöyle oldu,

CAN KAYBI SAYISI KAÇ OLDU?
Hatay merkezli depremde 6 kişi yaşamını yitirdi, 18'i ağır, 562 kişi yaralandı. 

HASARLI BİNALARA GİRMEK YASAKLANDI
Acil yıkılacak binalara girilmesi kesinlikle yasaktır. Deprem hareketliliği devam etmektedir. Bütün kolluk kuvvetlerimize talimat verdik. Kimsenin zinhar bir giriş yapıp bir malını alması söz konusu değildir. Ağır hasarlı binalara girmek de risklidir, girmemek doğru olandır. Bu art arda gelen depremlerden sonra yaptığımız değerlendirmeler çerçevesinde bugünden itibaren ağır hasarlı binalardan eşya alınması, kısa süreli girilmesi de yasaklanmıştır. 

Bu şehirlerde bu şehirleri nereye kuracaksınız sorusu söz konusu. Bir, Çevre Şehircilik Bakanımız bütün illeri dolaşıyor ve istişareler ortaya koyuyor. Hocalarla her il tek tek değerlendirilerek nerede olabileceği yönünde bir çalışma ortaya koyuluyor. Bir adım daha atıyoruz, şehrin paydaşları bir araya gelecek, değerlendirmeler karşılaştırılarak bir sonuç ortaya koyulacak. 

FAHİŞ NAKLİYE ÜCRETLERİ
Normalde 5-6 bin lira olan taşımayı 20-25 bin liraya çıkaranlar var. Bunun hesabını devlet de sorar, Allah da sorar. Bu konuda bütün valilerimize gerekli talimatları verdik, şehir içi ya da şehirlerarası taşımacılıkta fahiş fiyat teklifi söz konusu olduğunda gereği yerine getirilecektir. 

FAHİŞ KİRA FİYATLARI 
Kira meselesi de bir problem. Kiraların birden yükseliyor olması, ayrı bir istismar meselesidir. Bu insanların ahı tutar. Kira fiyatını artıranlara bir kez daha hatırlatıyorum, bu paranın bir hayrını görmezsiniz. İster bizi sevin, ister sevmeyin. Bu insanlar vicdan sahibi değildir. Bu 1 yıl boyunca hep birlikte yükleneceğimiz bir süreçtir. Sadece kanun değil, bu aynı zamanda bir etik meseledir.

KONTEYNER KENTLER
Konteyner şehirler konusunda uzun zamandan beri bir şartlar dizinimiz vardır. Konteyner şehirlerde özellikle hak sahibi olanlar, yani yıkık ev sahibi olanlar, aynı zamanda ağır hasarlı ev sahibi olanlar, aynı zamanda acil yıkılacak binaların ev sahipleri, birinci derecede hak sahibidir. Sıralama şu şekilde: Şehit yakınlarından başlayıp sonrasında hanesinde 6 yaşından küçük çocuğu olanlar, ağır hastası ya da yatalak hastası olanlar, engelli bireylerin olduğu haneler, 65 yaş üstü bireylerin olduğu haneler ve sosyoekonomik destek kapsamında olanlar. Birinci ağır hasarlılar. Oradan yer kalırsa orta hasarlılar da bundan yararlanabilecek.

İlk kez kiracılara kira desteği veriyoruz. Bundan önceki hiçbir depremde bu destek verilmedi. 

Bunların yanı sıra "evim yuvan olsun" kampanyası var. Vatandaşlarımızı bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz. 

KOORDİNASYON İÇİNDEYİZ
Dünyada hiçbir ülke böyle bir deprem karşısında direnemez. Devlet en ücra noktalarına kadar, Kızılay'ından AFAD'ına kadar bir koordinasyon içerisindedir.

Bazı muhalif gazetelerde veya Deutsche Welle gibi yabancı kuruluşlarda depremle ilgili çeşitli tezviratlar ortaya atılıyor. Bunların hepsi yalandır. 

Hırsızlık ihbarlarının yüzde 99'unun sahte çıktığı bir dönem de yaşadık. 

Hatay'da 5 enkaz kaldı, bunlar da kaldırılınca arama kurtarma çalışmaları sona erecek.