Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından, Türkiye'ye yönelik dış kaynak verilerine ilişkin yorumlar yaptı.

Bakan Şimşek, geçtiğimiz yıl uluslararası kuruluşlar, hükümet kuruluşları, ihracat kredi kuruluşları ve ticari kreditörlerden Türkiye'deki birçok sektörlere sunulan dış kaynak tutarının 8,8 milyar dolara kadar çıktığını ifade etti.

Bakan Şimşek, "Sağlanan bu kaynaklar, hem Türkiye'ye hem de şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini esas alan programımıza duyulan güvenin bir göstergesidir" cümlelerine yer verdi.


Dış finansman firmalarından, ülkedeki kurumlara proje finansmanı çerçevesinde kaynak sağlamaya sürdürdüklerini belirten Şimşek, bunun dışında kaynaklarla ilgil olarak Kahramanmaraş merkezli depremlerde oluşan hasarların kapatılması amacıyla bölgenin yeniden inşası için kullandıklarını belirtti.

Şimşek, 19-22 Aralık 2023 tarihinde deprem bölgesinde faaliyet yürüten işletmelere yardımcı olmak niyetiyle yaklaşık 640 milyon dolar kaynak sağlandığının altını çizdi.

Sedyeden Kalkıp Doktora Saldırmıştı! Şüpheliler Adli Kontrolle Serbest Bırakıldı Sedyeden Kalkıp Doktora Saldırmıştı! Şüpheliler Adli Kontrolle Serbest Bırakıldı

DEPREM BÖLGESİ KAYNAKLARI
Bakan Şimşek, bu konuda İslam Kalkınma Bankasından Türkiye Sınai Kalkınma Bankasına (TSKB) aktarılan 100 milyon dolarlık finansmanın, depremler dolayı ağır hasar alan illerdeki ekonomik faaliyetlerin yeniden yürütülmesi ve ayağa kalkmasına yönelik yatırımların finansmanı için kullanılacağını da belirtti.

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansından (JICA) sağlanan 20 milyar Japon yeni tutarındaki finansmanın da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından değerlendirileceğini vurgulayan Şimşek, bu kaynağın depremden etkilenen illerde mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin sermayelerine katkı sağlamak amacıyla uygulanacağını vurguladı.

Şimşek, bunun dışında Japonya Uluslararası İşbirliği Bankasından (JBIC) Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ile TSKB'ye 200'er milyon dolar olmak üzere 400 milyon dolar finansman sağladıklarına belirterek, "Bu kaynak depremlerden etkilenen illerimizdeki ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılması ve güçlendirilmesi odaklı, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, su ve atık yönetimi yatırımları ile ileri teknoloji destekli enerji verimliliği yatırımlarının finansmanına yönelik kullanılacaktır." ifadelerini kullandı.

Uluslararası kuruluşlar, hükümet kuruluşları, ihracat kredi kuruluşları ve ticari kreditörlerden geçen yıl ülkedeki pek çok sektörlere sunulan kaynağın 8,8 milyar dolara çıktığını ifade eden Şimşek, şunları paylaştı:

"Bu kaynağın 2,8 milyar dolarlık kısmı deprem bölgesinin kalkındırılması amacıyla sağlandı. Sağlanan bu kaynaklar, hem Türkiye'ye hem de şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini esas alan programımıza duyulan güvenin bir göstergesidir."  dedi.