Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, harcamaları kontrol etme ve kesintiye gitme kararı aldıklarını belirtti.

Şimşek, geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemelerin çoğunun vergi artışlarıyla ilgili olduğunu ifade ederken, bu yıl harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edeceklerini ve kesintiye gideceklerini vurguladı. Ayrıca, mali disiplinin sağlanmasının da önemli bir hedefleri olduğunu dile getirdi.

Kahveci: Böyle bir hayat memurlarımıza reva mıdır? Kahveci: Böyle bir hayat memurlarımıza reva mıdır?

Bakan Şimşek, yüksek enflasyonun yurt içindeki en büyük zorluk olduğunu belirtti ve fiyat istikrarını sağlamanın ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirmenin öncelikleri olduğunu vurguladı. Ayrıca, dezenflasyon sürecinin kamu maliyesi desteği gerektirdiğini ifade etti.

Şimşek, küresel borçlanmanın önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti ve Türkiye'nin bu konuda daha iyi bir konumda olduğunu belirtti. Ancak, yurt içinde fiyat istikrarının hala bir numaralı zorluk olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferiyle sonuçlanan başkanlık seçimlerinin ardından ekonomi politikasında rotanın düzeltilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. Yeni ekonomi ekibinin oluşturulmasının ardından 3 yıllık kapsamlı bir programın hayata geçirildiğini söyledi. Programın temel dayanaklarından birinin para politikasının normalleşmesi olduğunu kaydederken, para politikasında sadeleşme ve normalleşme sürecinin devam ettiğini söyledi.

Şimşek, programın bir diğer bileşeninin ise kamu maliyesi disiplininin yeniden sağlanması olduğuna işaret ederek, enflasyonu düşürmek için Merkez Bankası'na daha fazla destek sağlamak amacıyla mali duruşun sıkılaştırılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, programın bir başka bileşenin de yapısal reformlar olduğunu belirterek, kaynakların daha verimli alanlara yönlendirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.