Bakan Özer, okullaşma oranlarında çok ciddi bir atılım gerçekleştiğini belirtirken Uzman Öğretmen sınavlarının her yıl gerçekleştirileceğini söyledi. Ayrıca son zamanların en çok konuşulan konusu olan ücretli öğretmenlere kadro konusu ile ilgili de bir çalışmalarının olmadığını söyledi.

Bakan Özer'in sorulara verdiği cevaplar:

Bir ülkenin en önemli sermayesi beşeri sermayesi insan kaynağı. İnsan kaynağının niteliğini artırmadaki en önemli enstrüman da eğitim. Dolayısıyla tüm OECD ülkeleri tüm ülkeler eğitim çağ nüfusunu okullaşma oranlarını artırmak için büyük çaba sarf ediyorlar.

Eğer eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranını yüzde 90'nın 95'lerin üzerine geçirmişseniz bu eğitimde evrenselleşme ilkesine kitleselleşmeye eriştiğiniz anlamına gelir.

2000'li yıllara baktığımız zaman bizim karnemizin çok iyi olmadığını görüyoruz. 2000'li yıllarda 5 yaşındaki okullaşma oranı yüzde 11. Yani 5 yaş çağ nüfusunun 100 kişiden sadece 11 tanesi okulun lise eğitimine erişiyor. İlkokullarda yüzde 90 orada bir sıkıntımız yok cumhuriyetin başından itibaren çünkü ilk öğretim ile ilgili çok ciddi yatırımlar var.

Ama ortaöğretimdeki yani lisedeki okullaşma oranı yüzde 44. Yani 100 tane lise çağ nüfusu çocuğumuzun sadece 44 tanesi lisede 56 tanesi kayıt dışı. Yükseköğretimin zaten yüzde 14'tü..

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE SON RAKAMLAR NE?

Bir yılda 6 bin 4 tane anaokulu yaptık.

ÖĞRENCİYE NE KADAR GIDA YARDIMI YAPILIYOR?

1,5 milyon öğrenci ücretsiz bu yardımdan faydalanıyor.

OKULLARDA SALGIN VAR MI?

Okulları kapatmayı gerektirecek durum söz konusu değil.

UZMAN ÖĞRETMEN SINAVI HER YIL MI OLACAK?

Her yıl inşallah bu sınavları yapmaya devam edeceğiz.

YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI OLACAK MI?

Çalışmalar yapılır, alım yapılacağı zaman duyurulacak.