Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleşen bütçe görüşmelerinde şehir hastanelerine yönelik eleştirilere yanıt verdi ve Hatay, Kahramanmaraş, ve Malatya için yeni şehir hastaneleri müjdesini açıkladı.

Bakan Koca, sağlık hizmetlerinin siyasi düşüncelerin üzerinde olduğunu vurgulayarak, hastalara ayrım yapılmayacağını belirtti. Yapıcı ve iyi niyetli eleştirilere açık olduklarını ifade etti.

Şehir hastanelerine yönelik eleştirilere de değinen Bakan Koca, kamu-özel işbirliği ile yapılan şehir hastanelerinin yüklenici şirketlerinin gelirleri konusunda düzenleme yaptıklarını ve sözleşme sürelerini kısalttıklarını söyledi. Ayrıca, şehir hastanelerinin toplam bütçe içerisindeki payının giderek azalacağını belirtti.

Bakan Koca, yapılan düzenlemelerle şehir hastaneleri için sözleşmelerde yapılan mahsuplaşmaların ortalama 17-18 yıla indirildiğini ifade etti. Şehir hastanelerinin toplam bütçe içerisindeki payının giderek azalacağını ve en üst ödeme tavanının belirlendiğini söyledi. Bu tavanın 27.5 milyar avro olduğunu belirten Bakan Koca, bu miktarın altında olabileceğini ancak üstünde olamayacağını ifade etti.

Bakan Koca ayrıca, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya şehir hastaneleri için proje çalışmalarının başladığını açıkladı. Bu hastaneler, deprem bölgesindeki devlet hastanelerinin hizmete açılmasının yanı sıra, sağlık altyapısını güçlendirecek önemli projeler olarak dikkat çekiyor.

Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi

Bakan Koca, sağlık alanında gerçekleştirilen birçok başarıya da değinerek, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek adına çıkarılan yasa, doktorların emeklilik haklarındaki iyileştirmeler, aile hekimliklerindeki artışlar, aşı üretim merkezinin tamamlanması gibi konularda bilgi verdi.

Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezi'nin inşaatının tamamlandığını belirten Bakan Koca, bu merkezin pilot üretimlere 2025 yılında başlayacağını ve hedeflerinin tüm aşıları Türkiye'de üretmek olduğunu açıkladı. Ayrıca, yurt dışına giden doktor sayısının her geçen yıl azaldığını ve birçok doktorun Türkiye'ye geri döndüğünü ifade etti.