Bakan Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde Bükreş'teki temaslarına değinerek, terörle mücadelenin ve dayanışmanın önemini vurguladıklarının altını çizdi. NATO üyeliği hususunda , İsveç ve Finlandiya'lı mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği görüşmeye yönelik de dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ilgili açıklamaları ise şu şekilde:

“NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere pazartesi gecesi kabine toplantısından sonra Bükreş'e geldik. İki gündür yoğun bir programımız var. İlk olarak dün Münih Güvenlik Konferansı tarafından düzenlenen toplantıya katıldık. Burada Karadeniz güvenliğine dair değerlendirmelerde bulunduk. Titizlikle uyguladığımız Montrö rejiminin Karadeniz'deki gerginliğin önlenmesinde oynadığı rolü hatırlattık ve mevkidaşlarım da gerek dün bu forumda, gerekse toplantılarda Montrö Sözleşmesi'nin uygulanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiler, tıpkı Rusya'nın da vurguladığı gibi. Ardından Aspen Enstitüsü tarafından düzenlenen 11. Bükreş Forumu'na hitap ettik. Güvenliğin bölünmezliğini, tehditlere karşı seçici davranılmaması gerektiğini bu konuşmamızda özellikle vurguladık. Terörle mücadelenin ve dayanışmanın önemini vurguladık. Yeni bir Avrupa güvenlik mimarisine olan ihtiyacı da aynı şekilde hatırlattık”

“Dün İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları ile NATO toplantısı öncesinde üçlü bir görüşme gerçekleştirdik. Üçlü ahitname çerçevesindeki atılan adımları değerlendirdik. Beklentilerimizi de tekrar kendilerine hatırlattık. Bu iki ülke yükümlülüklerin yerine getirilmesi için bazı adımlar attı. Biz atılan adımları yok saymıyoruz. Ancak özellikle suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması gibi bazı konularda henüz somut bir gelişme yok. Sonuçta Türk halkının ve yüce meclisinin ikna edilmesi yani ikna olması gerektiğini de hatırladık. Yani atılan adımlardan halkımızın ve meclisimizin ikna olması gerekiyor.''