Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Belçika’nın Brüksel kentinde düzenlenen uluslararası toplantıda küresel ticaret sistemine ilişkin önemli mesajlar verdi.

Uluslararası Ticaret Odası ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği tarafından gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bolat, küresel ticaretin artan ekonomik belirsizlikler, jeopolitik gerilimler ve korumacılık eğilimleriyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

“Kurallara dayalı sistem güçlendirilmeli”

Bolat, mevcut koşullarda kurallara dayalı çok taraflı ticaret sisteminin korunmasının ve güçlendirilmesinin kritik önem taşıdığını belirtti. Küresel ticarette yaşanan dönüşümün, mevcut kuralların artık günümüz ihtiyaçlarını tam olarak karşılamadığını ortaya koyduğunu dile getirdi.

DTÖ için reform çağrısı

Türkiye’nin, Dünya Ticaret Örgütü’nün daha adil ve kapsayıcı bir yapıya kavuşması için köklü reformdan geçirilmesi gerektiğini savunduğunu belirten Bolat, bu sürecin uluslararası iş birliğiyle yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Reformların, küresel ticarette öngörülebilirliğin artırılması ve daha dengeli bir ticaret yapısının oluşturulması açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Gümrük Birliği vurgusu

Bolat, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin, son 30 yıldır olduğu gibi bugün de ticarette karşılıklı öngörülebilirlik sağladığını ifade etti.

Merkez Bankası rezervleri 162,6 milyar dolara yükseldi
Merkez Bankası rezervleri 162,6 milyar dolara yükseldi
İçeriği Görüntüle

Türkiye’nin hem DTÖ reformu hem de Avrupa ile ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesi yönündeki çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bolat, çok taraflı ticaret sisteminin yeniden güçlendirilmesinin küresel ekonomi açısından kritik olduğunu vurguladı.