Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bugün duyurulan ocak ayı revize dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artarak 19 milyar 991 milyon dolar olduğunu belirtti. Aynı zamanda, ocakta ithalatın yüzde 22 azalarak 26 milyar 218 milyon dolara gerilediğini dile getirdi. Bu veriler, Türkiye'nin dış ticaret dengesinde olumlu bir eğilim olduğunu gösteriyor.

Epilepsi hastası genç öğretmen evinde ölü bulundu Epilepsi hastası genç öğretmen evinde ölü bulundu

Bakan Bolat, paylaşımında özellikle dikkat çekici olan noktalara vurgu yaptı. Örneğin, 2024 Ocak ayında dış ticaret açığının yüzde 56,4 azalarak 14 milyar 290 milyon dolardan 6 milyar 227 milyon dolara düştüğünü ifade etti. Bununla birlikte, ihracatın ithalatı karşılama oranının Ocak 2023'te yüzde 57,5 iken, Ocak 2024'te yüzde 76,2'ye yükseldiğini vurguladı. Özellikle enerji ve altın hariç, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 99,6 olduğunu belirtti.

Bakan Bolat, Türkiye'nin küresel üretim ve ticaretteki payını artırmak için katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı politika ve stratejilerle çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Bu çerçevede, geçen yılın ikinci yarısında başlayan yıllıklandırılmış ihracattaki artış eğiliminin ve yıllıklandırılmış ithalattaki azalış eğiliminin bu yılın ocak ayında da devam ettiğini söyledi. Bu olumlu trendin, uygulanan politikaların etkisiyle devam edeceğini öngördüğünü söyledi.