Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji arzı ve tedarikinde herhangi bir sıkıntı bulunmadığını açıkladı. Fransa’nın başkenti Paris’in banliyösü Boulogne-Billancourt kentinde düzenlenen Nükleer Enerji Zirvesi kapsamında değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, Türkiye’nin farklı enerji kaynaklarından tedarik sağlayarak arz güvenliğini güçlendirdiğini ifade etti.

Yaklaşık 40 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede, nükleer enerji alanındaki gelişmeler ve küresel enerji güvenliği konuları ele alındı. Bayraktar, zirve kapsamında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi ile birlikte çeşitli ülkelerin temsilcileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

İzmir'de şoke eden olay: Evin kapısına bırakılan poşetin içinden çıkan herkesi şaşkına çevirdi
İzmir'de şoke eden olay: Evin kapısına bırakılan poşetin içinden çıkan herkesi şaşkına çevirdi
İçeriği Görüntüle

“Enerjimizi Tedarik Etmemizde Sıkıntı Yok”

Zirve kapsamında Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Bayraktar, küresel ölçekte petrol ve doğal gaz fiyatlarının ve enerji arz güvenliğinin tartışıldığı bir dönemde nükleer enerji konulu zirvenin önemli olduğunu dile getirdi.

Bayraktar, “Türkiye’de şu anda arzla alakalı bir sıkıntı gözükmüyor. Enerjimizi tedarik etmemizde bir sorun yok. Çok farklı kaynaklardan enerji alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Enerji güvenliğinin sağlanmasında kaynak çeşitliliği ve uluslararası iş birliklerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, Türkiye’nin enerji portföyünü daha dengeli hale getirmek için farklı enerji yatırımlarını sürdürdüğünü belirtti.

Nükleer Enerji Projeleri Gündemde

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji stratejisinde nükleer enerji yatırımlarının önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi kapsamında çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, bu yılın proje açısından kritik bir dönem olduğunu söyledi.

Bayraktar, “Akkuyu’da inşa edilen dört reaktöre ek olarak toplam sekiz büyük ölçekli reaktör daha planlıyoruz. Bunların dördü Sinop’ta, dördü ise Trakya’da kurulacak” dedi.

Türkiye’nin nükleer enerji alanında farklı ülkelerle görüşmeler yürüttüğünü belirten Bayraktar, Fransız şirketlerle ekipman tedariki ve santral denetimi gibi konularda iş birliklerinin sürdüğünü ifade etti.

Küçük Modüler Reaktörler Gündemde

Türkiye’nin enerji stratejisinde Küçük Modüler Reaktörlerin (SMR) de önemli bir yer tuttuğunu belirten Bayraktar, yeni nesil nükleer teknolojilerin enerji üretiminde önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Son haftalarda Güney Kore ve Kanada’ya yapılan ziyaretlerde nükleer enerji alanındaki iş birliklerinin ana gündem maddeleri arasında yer aldığını ifade eden Bayraktar, bu alanda yeni projelerin değerlendirildiğini dile getirdi.

Elektrikli Araç Sayısı Artıyor

Türkiye’de enerji talebinin artmaya devam ettiğini belirten Bayraktar, özellikle elektrikli araç kullanımındaki artışa dikkat çekti.

Bayraktar, Türkiye’de elektrikli araç sayısının 400 binin üzerine çıktığını, ülke genelinde 30 binden fazla şarj istasyonu bulunduğunu söyledi. 2035 yılı için 6 milyon elektrikli araç hedefi bulunduğunu ifade eden Bayraktar, bu durumun elektrik talebini önemli ölçüde artıracağını kaydetti.

Enerjide Bağımsızlık Vurgusu

Türkiye’nin enerji stratejisinin uzun vadeli planlara dayandığını belirten Bayraktar, Akdeniz ve Karadeniz’de yürütülen petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Enerji alanındaki yatırımların ekonomik bağımsızlık açısından önemine değinen Bayraktar, “Türkiye’nin enerjide bağımsızlık hikâyesi aynı zamanda ekonomide bağımsızlık hikâyesidir” ifadelerini kullandı.

Bayraktar ayrıca, Türkiye’nin enerji stratejisinin temelini yenilenebilir kaynakların azami ölçüde kullanılması ve nükleer enerji kapasitesinin artırılması hedeflerinin oluşturduğunu belirtti.