Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama

Anayasa Mahkemesi (AYM), eşyaların geç teslim edilmesi sebebiyle açılan dava üzerine verdiği kararda tazminat isteminin reddini hak ihlali olarak değerlendirdi. İstanbul'da yaşanan olayda başvurucu, evliliğe hazırlık sürecinde satın aldığı mobilyaların zamanında teslim edilmemesi üzerine yaklaşık bir ay boyunca eşyasız yaşamak zorunda kaldı.

İlk etapta İstanbul Anadolu 1. Tüketici Mahkemesi, mobilyaların sözleşmede belirtilen tarihte teslim edilmemesini tazminat nedeni olarak kabul etti. Ancak Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, farklı ürün teslimi veya geç teslimatın davacının kişilik haklarını zarar görmediğine hükmetti.

Başvurucunun dosyasını Anayasa Mahkemesine taşımasıyla birlikte, AYM hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılabilmesi için dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi. Kararda, yüksek mahkemelerin benzer davalarda tutarlı bir içtihat sergilememesinin yargı sistemi ve mahkeme kararlarına olan güveni zedeleyebileceği vurgulandı.