Adalet Bakanlığı, ceza ve hukuk sisteminin etkinliğini arttırmak amacıyla harekete geçiyor. Türkiye Gazetesi'nden Yeşim Eraslan'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı'nın aldığı kararlar arasında sosyal ve akran ara buluculuğunu geliştirmek de bulunuyor.

Bakanlık, ceza ve hukuk adalet sisteminin etkinliğini arttırmak ve adil, güven veren bir adalet sistemi sağlamak için önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda, infaz sistemindeki eksikliklere de çözüm bulunması hedefleniyor. Maktu denetimli serbestlik uygulamasından nispi oranlı denetimli serbestlik uygulamasına geçiş çalışmaları yapılacak. Böylelikle, hükümlülerin denetimli serbestlik süresince suçun mahiyetine uygun yükümlülüklere tabi tutulması sağlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın seyreltme stratejisi: Hedefler Neler? Milli Eğitim Bakanlığı'nın seyreltme stratejisi: Hedefler Neler?

Adalet Bakanlığı, lekelenmeme hakkını korumak için yeni hedefler belirleyerek adli para cezaları ve ön ödemeye ilişkin normlardaki parasal miktarları artırma kararı aldı. Suç ve yaptırım dengesini yeniden düzenleyerek lekelenmeme hakkını daha etkin bir şekilde korumayı hedefleyen bakanlık, aynı zamanda adli sicil mevzuatını da gözden geçirecek. Bu çerçevede, suç olarak düzenlenen fiillerin kabahate dönüştürülebilecek olanları suç olmaktan çıkarılacak ve şikayete bağlı suçların kapsamı genişletilecek. Adli sicil ve arşiv bilgilerinin silinme süreleri de kısaltılacak ve yasaklanmış hakların geri verilmesi ile ilgili düzenlemeler yapılacak. Kesin nitelikteki adli para cezalarına ilişkin mahkumiyet hükümlerinin adli sicile kaydedilmesi uygulamasına ise son verilecek.

Ara buluculuk uygulamasında da önemli adımlar atan Adalet Bakanlığı, sistemin etkinliğini artırmaya odaklanıyor. Bu doğrultuda, mevzuat altyapısının yeniden düzenlenmesi ve ihtiyari ara buluculuğun güçlendirilmesi çalışmaları yapılacak. Ayrıca, mahkeme temelli aile ara buluculuğu müessesesi oluşturulacak ve sosyal ile akran ara buluculuk alanlarında da çalışmalar yürütülecek. Uzlaştırma konusundaki toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik adımlar da atılacak.