Anayasa Mahkemesi (AYM), ceza davalarının çoğunluğunda uygulanan 'Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)' düzenlemesini iptal etti. Karar, Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin başvurusu üzerine alındı ve Resmi Gazete'de yayınlandı.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB), suçlu bulunan kişilerin hüküm giymeden önce belirli şartları yerine getirmeleri durumunda hükümlülüğün açıklanmasının geri bırakılmasına yönelik bir düzenlemedir. AYM'nin aldığı karara göre, bu uygulamanın mağdurlar açısından yeterli giderim sağlamadığı ve faillerin cezadan muaf tutulmasına yol açtığı iddiaları nedeniyle Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmedildi.

AYM'nin iptal kararı, 1 yıl sonra yürürlüğe girecektir. Bu süre içinde düzenleme hükümsüz hale gelecek ve mahkemeler artık HAGB uygulamasını kullanamayacak. Bu kararla birlikte, ceza davalarında mahkeme kararlarındaki etkinliğin artması ve adaletin güçlenmesi amaçlanıyor.

Sinan Burhan: Arapça'yı Yasaklarsan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Adını Bile Söyleyemezsin Sinan Burhan: Arapça'yı Yasaklarsan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Adını Bile Söyleyemezsin

HAGB, suçlu bulunanların belirli süre içinde yeniden suç işlemedikleri takdirde ceza almaktan kurtulmalarını sağlamak amacıyla düzenlenmişti. Ancak bu uygulamanın bazı durumlarda adaletin sağlanmasını zorlaştırdığı ve mağdurlara yeterli giderim imkanı sunmadığı eleştirileriyle karşılaşmıştı.