6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde 38 bin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş da evinden oldu.

Deprem bölgelerinde yaşanan yıkımlar altyapı yatırımlarını zarara uğrattı. Bundan dolayı su şebekelerinde arızalar meydana geldi ve şebeke suyunun kalitesi konusunda bazı sorunlar ortaya çıktı. Aynı şekilde depremzedeler evlerine giremediği için sokakta veya parklarda kurulan çadır konteynır gibi geçici barınma unsurlarını sığındı. 

Depremden etkilenen vatandaşlar, diğer illerdeki KYK öğrenci yurtlarına yerleştiriliyor. Bölgelerde çadır kentler ve konteynır kentler kuruluyor. Tatil bölgelerindeki otel, apart ve pansiyon gibi yerleşkelerde kalıyorlar.

Aynı şekilde 7.7'lik ve 7.6'lı depremler, afet bölgesi ilan edilen 11 ilde coğrafi değişikliklere sebep oldu.

İlginç görüntü Kahramanmaraş'ın 7.7'lik büyük depreme merkez olan Pazarcık ilçesi kırsalından.

Pazarcık ilçesine bağlı kırsaldaki Tetirlik Mahallesi'nde bulunan ağaç ortadan ikiye ayrıldı. İkiye ayrıldıktan sonra ağacın iki parçası ile arasındaki açıklık 1 metreye ulaştı.

Fayın yarattığı kırıkları tespit için Pazarcık bölgesinde bulunan  Prof. Dr. Hasan Sözbilir depremin şiddeti ile ilgili ve bu olay ile ilgili yorumlarda bulundu.

Sözbilir, depremin büyüklüğü 7.7 olsa da yer şekillerin özellikleri, zeminin yapısına göre yer yer 11 şiddetine kadar yıkım yarattığını belirtti.

 Prof. Dr. Hasan Sözbilir fay üstünde atılımların 2 metreden 7 metreye çıktığını kaydettiklerini söyledi.

Sözbilir'in ifadeleri şöyle: 

“Yeryüzünün 2 metrelik atımı normalde 200 yılda yapması gerekiyor, deprem bunu 60 saniyede yaptı. Kırılan ana fayın üzerindeyiz. Ağaç tam fayın üstünde. Ağaç fayın hareketiyle bu hale geliyor. Hemen girişinde bir bina var, fayın üstüne denk gelen kısmı, kolonu ciddi anlamda zarar görmüş. Fayın dışında kalan kısmı sağlam. Bu ne demek; hareket sırasında fayın üstündeki her şey mutlaka bir şekilde deforme olur.

Benzer bir görüntüyle 1999 depremi sonrası da karşılaştığını, o depremde fayın ağacı yana attığını gördüğünü aktaran Sözbilir, “Burada ağacı aşağıdan yırtarak açmış. Fayın gücüyle ağaç ne yapacağını şaşırmış, alttan açmış kendini. Yani yerin altından gelen aşırı stresin boşalımı ağaçta böyle bir etki yaratıyor. Binayı yıkıyor, yolu kesiyor, baraja zarar veriyor. Bu depremde barajlarımız sınıfta kalmadı mesela."