Yoğun çöl tozu etkisi altında olan bölgeler

İç Anadolu ve Batı Karadeniz’in iç kesimleri başta olmak üzere İç Ege, Akdeniz, Orta Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında çöl tozunun etkili olması bekleniyor. MGM, sağlık problemleri, görüş mesafesindeki düşmeler, hava kalitesindeki azalmalar ve çamur şeklinde yağışlar gibi olası sorunlara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını önerdi.

Hava durumu ve rüzgâr bilgileri

Marmara ve Kuzey Ege bölgelerinde hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği, diğer bölgelerde ise mevsim normallerinin üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgârın genellikle güneyli yönlerden esmesi beklenirken, İç Anadolu'da kuvvetli rüzgârlar (50-70 km/saat) ve kısa süreli fırtınalar yaşanabileceği belirtiliyor. Bu durum, ulaşımda aksamalara ve özellikle iç kesimlerde toz savrulmalarına yol açabilir.

Bakan Kacır: Yeni bir teşvik programını hayata geçireceğiz Bakan Kacır: Yeni bir teşvik programını hayata geçireceğiz

İlgili iller ve alınması gereken önlemler

Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Bolu, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Malatya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Şanlıurfa, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce'nin çöl tozu uyarısı kapsamında olduğu bildirildi. Vatandaşların, özellikle rüzgârlı havalarda dışarı çıkmamaya, mümkünse toz maskesi kullanmaya ve gözlerini korumaya özen göstermeleri gerekiyor.