Asgari Ücret Tespit Komisyonu, milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere dün bir araya geldi. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) heyeti ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda temsil edildi. İlk toplantıda net bir rakam belirlenmediği için komisyonun önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelmesi planlanıyor.

Ankara Emniyeti'nde gözaltına alınan Murat Çelik'in yerine Yavuz Doğan atandı Ankara Emniyeti'nde gözaltına alınan Murat Çelik'in yerine Yavuz Doğan atandı

Asgari ücret, doğrudan 7 milyon çalışanı etkilemesinin yanı sıra dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğundan büyük bir önem taşıyor. Çalışanların geçim koşullarını iyileştirmesi, iç pazardaki tüketimi canlandırması ve ekonomik büyümeyi desteklemesi beklenen asgari ücretteki ara zam oranı, toplumsal beklentileri karşılamak adına büyük bir önem arz ediyor.

Komisyonun ikinci toplantısının 20 Haziran tarihinde yapılması planlanıyor. Bu toplantıda, güncel ekonomik veriler, enflasyon, hayat koşulları ve diğer etkenler göz önünde bulundurularak net rakamların masaya konulması ve bir uzlaşma sağlanması bekleniyor. Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Hayat koşullarına, enflasyona, zamlara uygun bir rakam ortaya çıkartılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Yeni asgari ücretin, Kurban Bayramı öncesinde belirlenerek çalışanlara duyurulması hedefleniyor. Böylece, işçiler bayram öncesi maaşlarında iyileştirme görebilecekler. Ayrıca, asgari ücretin belirlenmesinin ardından emekli ve memur zamlarının da gündeme geleceği biliniyor.

Son iki yılda gerçekleşen asgari ücret artışları da dikkate alındığında, bu yılki ara zamın önemi daha da artıyor. 2022 yılında asgari ücret yüzde 29.31 oranında artış göstermiş ve brüt 6 bin 471, net 5 bin 500 liraya ulaşmıştı.

Asgari ücrete yapılacak ara zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar da merakla bekleniyor. İşte bazı olası senaryolara göre tahmin edilen rakamlar:

YÜZDE 30 KRİTİK EŞİK

İşte asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar:

*Yüzde 30 zamda net ücret 11 bin 57 lira, brüt ücret 13 bin 10 lira.

*Yüzde 35 zamda net ücret 11 bin 483 lira, brüt ücret 13 bin 510 lira.

*Yüzde 40 zamda net ücret 11 bin 908 lira, brüt ücret 14 bin 11 lira.

*Yüzde 45'lik bir zamda net ücret 12 bin 333 lira, brüt ücret 14 bin 503 lira.