Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır, yaptığı açıklamada, Temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücret artışının apartman ve site aidatlarına direkt olarak yansımayacağını belirtti. Sağır, aidatlardaki artışın çalışan sayısı, enerji giderleri, bakım-onarım masrafları ve diğer faktörlere bağlı olduğunu ifade etti.

Alkollü içki fiyatlarına yine zam geliyor! Zam oranı netleşti... Alkollü içki fiyatlarına yine zam geliyor! Zam oranı netleşti...

Sağır, bir yapının giderlerinin büyük kısmının personel giderlerinden oluştuğunu, ancak enerji, bakım-onarım ve diğer masrafların da bütçe üzerinde etkili olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, giderlerin maliklerin demografik yapısına, yönetim beklentilerine, yapı konumuna, hizmet çeşitliliğine ve kanunlardaki gerekliliklere göre değişebileceğini belirtti.

Sağır, işletme bütçelerinin yıllık olarak yapıldığını ve aidat artışının bu bütçelerin bir parçası olduğunu ifade etti. Yaklaşık bir haftadır konuyla ilgili çalışma yaptıklarını belirten Sağır, asgari ücret artışının aidatlara yüzde 20-25 arasında bir zam olarak yansıyabileceğini söyledi. Direkt olarak yüzde 34 zam yapanların fahiş bir artış gerçekleştireceğini vurguladı.

Sağır, apartman veya sitelerin yönetim planında, yönetimin dönem içinde giderleri artırma yetkisinin yazılı olarak belirtilebileceğini belirtti. Giderlerde beklenenden fazla artış olması durumunda, yönetimin yetkilendirildiği durumlarda ve genel kurul kararının kat maliklerine iletilmiş olması halinde işletme bütçesinin artırılabileceğini ifade etti.

Yönetim planında veya kat malikleri genel kurul toplantılarında ek bütçe yapma yetkisi verilmiş ise yönetimin bu yetkisini kullanabileceğini belirten Sağır, aksi takdirde aidat artışı için olağanüstü toplantı yapılması gerektiğini ifade etti.

Sağır, ek bütçe yapma yetkisine sahip yönetim kurulunun yeni işletme bütçesini tüm maliklere tebliğ etmek zorunda olduğunu ve itiraz süresinin 7 gün olduğunu belirtti. İtiraz edilmesi durumunda durumun kat malikleri kurulunda inceleneceğini ve yeni bir proje hazırlanabileceğini söyledi. İşletme projesinin kesinleşmiş ve kat malikleri tarafından onaylanmış olması gerektiğini vurguladı.