Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği, 2026 yılının ilk yarısına ilişkin sektör verilerini açıkladı. Buna göre araç kiralama sektörü yaklaşık 406 bin araçlık filosunu korurken, yılın ilk altı ayında 96 bin 500'den fazla yeni araç satın aldı. Aynı dönemde sektörün ödediği vergi tutarı ise 90 milyar liraya ulaştı.

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Özarslan A. Tangün, mobilite alanında yaşanan dönüşümün sektörü yeniden şekillendirdiğini belirterek elektrikli, bağlantılı ve yazılım odaklı araçların yanı sıra otonom sürüş teknolojilerinin de önem kazandığını ifade etti.

Şehit yakınları ve gaziler için kapsamlı kanun teklifi Meclis'e geliyor
Şehit yakınları ve gaziler için kapsamlı kanun teklifi Meclis'e geliyor
İçeriği Görüntüle

Turizm hareketliliğinin etkisiyle günlük araç kiralama segmentinde yılın ilk yarısında 2,2 milyon kiralama sözleşmesine ulaşıldığı bildirildi.

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Motorlu Kara Taşıtlarının Kiralanması Hakkında Yönetmelik ile sektörde yeni bir döneme geçilmesi planlanıyor. Düzenleme kapsamında araç kiralama faaliyetlerinde mesleki yeterlilik ve yetki belgesi zorunluluğu getirilmesi hedefleniyor.

Yeni yönetmeliğin özellikle kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelerin önüne geçmesi, hizmet kalitesini yükseltmesi ve tüketici güvenini artırması amaçlanıyor. TOKKDER ise düzenlemenin sektörün ihtiyaçları gözetilerek uygulanabilir bir yapıda hazırlanmasının önemine dikkat çekiyor.