Sıfır otomobillerde yapılan düzenlemeler al-sat yapan vatandaşı ikinci el otomobil piyasasından çekti. Hal böyle olunca otomobil fiyatlarında ani düşüşler meydana geldi.

Miliyet'te yer alan habere göre; İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

“İkinci elde son 3 ayda bir düşüş oldu. Her ne kadar son 3 ayda fiyatlar biraz düşmüş olsa da önümüzdeki 1 ay içerisinde fiyatların tekrar eski seviyesine geri geleceğini beklemekteyiz.Daha sonra da fiyatlarda yüzde 5 kadar gerileme yaşandı. Şu anda piyasa bir toparlanma evresinde. Tedarik sorunu, parça sorunu ve çip sorunu devam ediyor ancak son iki aydır stok yapılan araçlar piyasaya sürülüyor. Şu anda sıfır araç almanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum.

İKİNCİ EL LÜKS OTOMOBİL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ! 
Lüks otomobil fiyatlarında da yaklaşık yüzde 7-8 arasında düşüş oldu. Tüketici açısından şu anda yine bir alım fırsatı var gibi gözüküyor. Bunu tüketicilerin değerlendirmelerinin uygun olacağı görüşündeyim. Şu anda otomobil almak doğru zamandır. Çünkü bizim beklentimiz fiyatların tekrar yukarı çıkacağı yönündedir.

ŞU AN SIFIR OTOMOBİL ALMAK MANTIKLI MI? 
Tavsiyemiz tüketicilerinin eğer alım yönünde eğilimleri varsa bunu fırsata çevirmeleridir.



ENERJİ VE ÇİP KRİZİNİN ETKİLERİ NE ZAMAN SONA ERER? 
Rusya, Ukrayna savaşı esasında çip krizinde etkili bir faktör oldu. Eğer bunun gibi kriz yaşanmazsa 6 ay içerisinde otomotiv piyasasının daha da rahatlayacağını düşünüyoruz.

Zaten şu anda sıfır araçta bayilerde bir bolluk yaşanmaktadır. Sıfır araca ulaşma konusunda eskisi kadar zorluk yaşanmamaktadır. Sıfır araçların bollaşması haliyle ikinci el otomobil piyasasının da tekrar dengeye oturacağını bize göstermektedir.Karakaş, şöyle devam etti: “Başından itibaren akıllı cihazımızı kullanıcı odaklı, akıllı, empatik, bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli olarak tanımladık. O nedenle de başından itibaren her türlü tasarımı, ürün geliştirmeyi bu şekilde oluşturduk. İngilizcede ağa bağlı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli araçlar için ‘case’ kısaltması kullanılıyor.

Bizlerin de beklentisi bir an önce ikinci el otomobil fiyatlarının stabil hale gelmesidir. Tüketicilerin de bizlerin de araca ulaşmasını ve fiyatların rahatlığını hissetmeyi umuyoruz."TOGG’u üretecek fabrikanın 29 Ekim’de açılacağını hatırlatan parti kurmayları, yerli otomobilin satışına 2023 yılı mart ayı içinde başlanacağına işaret ediyor.

Öte yandan ÖTV'deki düzenleme beklentisi ile 6 ay/6 bin kilometre şartının etkisiyle ikinci el araç pazarında fiyatların gevşediğini kaydeden Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, "Yaklaşık 3 aylık süre içinde ikinci el lüks otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 12-15 arasında bir fiyat düşüşü gözlemliyoruz.

Bu tarz otomobil alacaklara tavsiyemiz, Eylül ayı içinde satın almaları, zira doğru zamandayız. Bakım masrafları da şehir efsanesine dönüşecek türden yüksek değil." açıklamasını yaptı.

Otomobil fiyatlarındaki artışın tüm gelişmelerin etkisiyle 0-3 yaş aralığındaki otomobillere çok daha fazla yansıdığını söyleyen Erdem, "Tüketiciler araç fiyatlarına dikkat ederse, özellikle 8-10 yaş ve üstü lüks araç fiyatlarının, 0-3 yaşındaki otomobillere göre mantık çerçevesinde olduğunu görecektir.

Basit bir örnekle 1 yaşındaki Renault Clio fiyatına 2012-2013 BMW 1 Serisi satın alınabiliyor. Belirli bir yaşın üstünde uygun birçok lüks araç alternatifi bulunuyor ve yürütme maliyetleri de eğer araç bakımlıysa yüksek değil, ortalama 3.000-6.000 TL aralığında bir periyodik bakım ücreti var. Daha yaşlı da olsa lüks otomobiller her zaman çok daha kaliteli olacaktır." yorumunu yaptı.

"OTOMOBİL SATIN ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMANDAYIZ" 
Lüks veya standart bir otomobil satın alma düşüncesi olan tüketiciler için tavsiyelerde bulunan Erdem, "Eğer böyle bir kararınız varsa ertelemeyin, bazı lüks araçlarda yüzde 20'ye varan fiyat düşüşleri söz konusu oldu.

Yıl sonuna kadar fiyatlarda bir gevşeme olmayacaktır, aksine tekrar yüzde 5-7 arasında bir fiyat artışı yaşanabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü otomobil satın almak için doğru zamandayız. Bakım masrafları da şehir efsanesine dönüşecek türden yüksek değil, yeter ki alacağınız otomobil bakımlı olsun." dedi.


"ÖTV'DE İNDİRİM BEKLENTİSİ YERSİZ" 
Son 1,5 aylık dönemde, tüketici kanadında ÖTV'deki indirim beklentilerinin yüksek olduğunu ve pazarın negatif yönde etkilendiğini kaydeden Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, "ÖTV konusunda, kısa vadede hayata geçecek bir düzenleme ya da indirim beklentisinin artık yersiz olduğunu önemle belirtmek istiyoruz.

Bugün hem ikinci el hem de sıfır kilometre araç pazarının en büyük problemi tüketici finansmanı tarafında, vatandaşların karşılaştığı yüksek faiz ve düşük vade.

Merkez Bankası politika faizinin 2-3 katı kadar faizlerin sunulduğu bir ortamda tüketiciler otomobil satın almaktan doğal olarak vazgeçiyor. Sektörün tek çıkış yolu uygun faiz ve yüksek vade." dedi.


"İNDİRİM KISA VADEDE GÜNDEME GELMEZ" 
"Otomotiv sektörü maalesef son dönemde spekülasyonlara mahkum edilmiş durumda, sektörün dinamiklerini oynatacak birçok açıklama sürekli gündeme geldiği için fiyat istikrarı sağlanamıyor. Ağustos ayında siyasi söylem olarak dile getirilen ÖTV indirimi vaatleri toplumda yankı uyandırmıştı; herhangi bir sıfırlanma durumunun dünyada örneği olmadığı gibi ülkemizde de kısa ve orta vadede mümkün olmayacağını dile getirmiştik." ifadelerine yer veren Karakaş, "25 milyonluk Türkiye otomobil pazarı da dahil olmak üzere genel çerçevede sektör negatif olarak etkilendi.


Tüketici, hali hazırda devlet kanadından bir ÖTV indirimi beklentisi içine girmeye başladı ve 45-50 gündür bu süreç devam ediyor. Ancak ÖTV tarafında herhangi bir düzenleme ya da indirimin kısa vadede gündeme gelmeyeceği, tüketici tarafındaki beklentinin yersiz olduğunu önemle belirtmek istiyoruz." dedi.