Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen sert faiz artışı, otomobil satışlarını olumsuz etkilemeye başladı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bankaların aldığı kararların otomobil satışlarını negatif etkilediğini belirtti. Bozkurt, iç tüketimin düşürülmesi gerektiğini ancak toplam otomobil pazarının 700 bin adedin altına inmemesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Şimşek Rezevlerdeki Artış Miktarını Açıkladı! 'Ekonomide Güven Artıyor' Bakan Şimşek Rezevlerdeki Artış Miktarını Açıkladı! 'Ekonomide Güven Artıyor'

Kredi kısıtlamaları sonrasında bireysel müşterilerin kredi kullanım oranlarının düştüğünü ve kredi kullanan müşterilerin maksimum kredi limitlerinin de azaldığını ifade etti. Enflasyonun ekonomik sorunlardan biri olduğunu ve iç tüketimin düşürülmesinin bir çözüm olarak sunulabileceğini belirtti. Ancak bu yaklaşımın otomotiv sektöründe toplam araç satışlarının düşmesine neden olabileceğini öngördü.

Bozkurt, kurumsal (filo) müşterilerin krediye erişiminin önemli olduğunu vurgulayarak, bireysel müşterilerin araç alımında düşüş yaşanacağını ve otomotiv pazarının kurumsal müşterilerin domine edeceği bir sürece girebileceğini ifade etti. Kurumsal müşterilerin krediye erişimlerinde bir rahatlamanın önemli olduğunu ve aksi takdirde ticari operasyonların etkilenebileceğini dile getirdi.

Bozkurt, enflasyonun ekonomik istikrar açısından uzun vadeli bir sorun olduğunu belirterek, ekonomik yol haritasına sabırla destek vermenin gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, önümüzdeki 2 yıl içinde bireysel müşterilerin araç alımında ciddi düşüşler olabileceğini ve otomotiv pazarının kurumsal müşterilere odaklanabileceğini söyledi.