nkara Büyükşehir Belediyesi (ABB), sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) maliyetlerinin yüzde 1000'den fazla arttığını belirterek ulaşımda zam yapıldı.

Zamlı tarifenin 15 Ocak'tan itibaren uygulanacağı belirtilirken; 6.5 TL olan tam bileti 9.5 TL'ye, 3.5 TL olan öğrenci bileti 4.75 TL'ye, 90 TL'lik aylık sınırsız öğrenci abonmanı ise 140 TL'ye yükseldi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"EGO Genel Müdürlüğü otobüslerinde kullanılan 1 metreküp CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) fiyatı 2019 yılının Nisan ayında 1,67 TL iken günümüzde 20.77 TL'ye yükselmiştir. Maliyet yüzde 1000'den fazla artmıştır.

EGO Genel Müdürlüğü'nün 2022 yılı Kasım ayı toplam gideri 382 milyon TL'dir. Toplam bilet geliri ise 120 milyon TL'dir. Aylık zarar 262 milyon TL'dir.

Bu zarar aylarca vatandaşlarımız için ABB bütçesinden sübvanse edilmiştir. Ancak maliyet yükü ve vergiler günden güne artmıştır. ABB'nin doğalgaz kullanımı ticari amaçlarla değil, halkın uygun fiyata ulaşımı için yapılmaktadır.

ABB, yakıt maliyetinin düşüklüğü ve çevreci olması nedeniyle CNG'li otobüs filosu kurmuştur. Bu konu en büyük CNG'li otobüs filosuna sahip (yüzde 84) belediye olması nedeniyle en fazla ABB’yi etkilemektedir.

Şu anda tam bilet 6.5 TL, öğrenci bileti 3.5 TL, öğrenci abonmanı ise aylık 90 TL'dir. UKOME toplantısında alınan yeni karara göre 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle -üzülerek belirtiyoruz ki- tam bilet 9.5 TL, öğrenci bileti 4.75 TL, öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 140 TL olarak belirlenmiştir.

Bu süreçte kamu toplu ulaşımında kullanılan CNG fiyatında vatandaşlarımızın lehine yeni tarife düzenlemesi yapılması için Sayın Cumhurbaşkanına, ilgili Bakanlıklara ve BOTAŞ’a durum arz edilmiştir. Bu düzenlemenin yapılmaması halinde bilet fiyatlarına tekraren zam yapılması zorunlu olacaktır. Aksi halde EGO’nun faaliyetlerini sürdürmesi mümkün gözükmemektedir."